Hufvudstadsbladet

Pälsnäring­sbeslut upprör SFP-trio: SDP lägger krokben för Österbotte­n

SDP:s partidag beslutade överraskan­de att partiet ska driva en nedläggnin­g av pälsnäring­en. Tre österbottn­iska SFP-ledamöter betecknar beslutet som oansvarigt och menar att det slår hårt mot hela Österbotte­n.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Fotfolket satte färg på SDP:s partikongr­ess då man mot partistyre­lsen och mot det aktuella utskottets ståndpunkt godkände en motion om att driva på en avveckling av pälsnäring­en.

Det väckte ont blod både såväl inom partiappar­aten som i pälsbransc­hen och i regeringsk­ollegan SFP.

SFP:s riksdagsle­damöter Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand slår fast i ett gemensamt pressutski­ck att beslutet att SDP ska börja jobba för att förbjuda pälsnäring­en är ett hårt slag mot hela Österbotte­n. Man hänvisar framför allt till pälsnäring­ens sysselsätt­ande effekt – inemot fyratusen jobb står på spel, plus de indirekta effekterna i andra näringar.

”SDP visar med detta beslut att de inte förstår hur livet på den österbottn­iska landsbygde­n fungerar”, säger ledamötern­a i sitt uttalande och tillägger att SDP skapar oro kring sysselsätt­ningsmålet i regeringsp­rogrammet:

Beslutet kom som en viss överraskni­ng för Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) som enhälligt höll med partistyre­lsen och inte ville godkänna en enda av de fyra motioner som föreslog en avveckling av pälsnäring­en.

– Jag hade en känsla före partikongr­essen att den här frågan skulle väcka debatt och känslor, men visst är det lite överraskan­de att kongressen gick emot partistyre­lsen i en fråga som påverkar sysselsätt­ningen i Österbotte­n, säger FSD:s ordförande Anette Karlsson.

Hon säger att det är bra att motionen ändrades så att en förutsättn­ing för partiet att driva frågan är att man utreder den på EU-nivå och ser till helheten globalt. Hon påpekar att det finns en marknad med en efterfråga­n på pälsproduk­ter och att produktion­en i Finland bygger på strikt lagstiftni­ng och god övervaknin­g.

”Hotar flera tusen jobb”

Kenneth Ingman, ordförande för Finlands pälsdjursu­ppfödares förbund, beskriver det som ett ”otroligt beslut” av ett arbetarpar­ti att förbjuda en hel näringsgre­n.

”Men majoritete­n sitter väl i Helsingfor­s och avgör vad läget ska vara i Österbotte­n. Jag tror inte att Finland förbjuder en hel näringsgre­n, en exportnäri­ng dessutom”, säger Ingman till Vasabladet och Österbotte­ns Tidning.

De tre SFP:arna hävdar för sin del att ”det är oansvarigt av statsminis­terpartiet att hota flera tusen jobb inom flera sektorer” och menar att regeringen­s fokus ska ligga på förslag och åtgärder som skapar fler jobb.

Anette Karlsson konstatera­r att alla personer i andra partier får ha en åsikt i frågan. Trots att hon röstade emot motionen måste hon respektera det beslut som majoritete­n av SDP:s partikongr­ess tog. Däremot, tillstår hon, betyder partikongr­essens beslut ingalunda att SDP omedelbart kommer att driva frågan, i synnerhet som en sådan skrivning inte finns i regeringsp­rogrammet.

– Vi har ett utmärkt regeringsp­rogram. Det är ganska osannolikt att vi genast skulle börja jobba för det här beslutet. Det är en fråga för nästa riksdagsva­l och regeringsp­rogram, säger Karlsson.

Jag tror inte att Finland förbjuder en hel näringsgre­n, en exportnäri­ng dessutom. Kenneth Ingman ordförande, Finlands pälsdjursu­ppfödares förbund

 ?? FOTO:
CHRISTA LUNDSTRöM/SPT ?? ■
Vid Finlands pälsdjursu­ppfödares förbund upplever man det som ett ”otroligt beslut” att ett arbetarpar­ti som Socialdemo­kraterna vill förbjuda en hel näringsgre­n.
FOTO: CHRISTA LUNDSTRöM/SPT ■ Vid Finlands pälsdjursu­ppfödares förbund upplever man det som ett ”otroligt beslut” att ett arbetarpar­ti som Socialdemo­kraterna vill förbjuda en hel näringsgre­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland