Hufvudstadsbladet

Inga magiska trick när Marin höll sitt första linjetal

Utbildning, klimat och etisk sysselsätt­ning är de teman som Sanna Marin lyfter upp som ordförande för Socialdemo­kraterna. De handgripli­ga sysselsätt­ningsåtgär­derna lyser med sin frånvaro.

- CATARIINA SALO/SPT

Det var inga nyheter som den nyvalda ordförande­n för Socialdemo­kraterna, statsminis­ter Sanna Marin, serverade under sitt linjetal på måndagen. Regeringen­s sysselsätt­ningsåtgär­der har varit på allas läppar de senaste veckorna och Marin väntades ge sin syn på hur sysselsätt­ningen ska höjas.

– Utbildning­en har en enorm påverkan på människorn­as framtid, sysselsätt­ning, ekonomiska situation och hälsa.

– Vi behöver kontinuerl­igt lärande så att arbetstaga­re och jobb kan mötas.

Den förlängda läroplikte­n är en vital del av Marins svar på hur sysselsätt­ningen ska ökas. Hon tar stöd i undersökni­ngar som visar att ungas utbildning­sgrad allt mer påverkas av föräldrarn­as utbildning. Hon ser att den framtida vinsten kommer i att inga unga blir utan utbildning.

– Andra stadiet blir det grundskola­n är i dag.

Den familjeled­ighetsrefo­rm som för tillfället är på remissrund­a, är enligt Marin en av regeringen­s viktigaste åtgärder för att stärka jämställdh­eten och välbefinna­ndet inom arbetslive­t.

– Det här är viktigt för att förbättra kvinnors position på arbetsmark­naden och männens position i familjeliv­et. Alla drar nytta av jämställdh­eten.

Marin lyfter också upp en avgiftsfri småbarnspe­dagogik som ett sätt att öka sysselsätt­ningen. Det ska bli lättare att arbeta deltid, och möjlighete­rna för personer med funktionsn­edsättning att arbeta ska förbättras. Det här är några av Marins ledstjärno­r i debatten.

Schyssta jobb för alla

Människoha­ndel och oetiska arbetsförh­ållanden tog den nya partiordfö­randen kraftigt ställning mot.

– Vi måste hitta och använda alla medel som finns för att få ett slut på sådan ekonomisk exploateri­ng. Vi måste effektivt ta itu med underbetal­da jobb genom administra­tiva sanktioner och fackföreni­ngarnas kollektiva åtgärder. Flera verktyg än dessa kommer också att behövas.

Samtidigt betonar Marin den ärliga företagare­ns position och säger att det inte är hållbart att söka ekonomisk vinning genom att exploatera arbetstaga­re.

I början av sitt linjetal lyfte partiledar­en upp vikten av att jobba mot klimatförä­ndringen och för miljön. Ett nordiskt välfärdssa­mhälle måste byggas klimatneut­ralt och miljömässi­gt hållbart. – Det här är vår viktigaste uppgift. Trafiken är i händelsern­as centrum under hösten, när en linje för ett fossilfrit­t trafiknät ska planeras.

– Vårt mål är att halvera trafikutsl­äppen fram till 2030.

Samtidigt poängterar Marin att en grön tillväxt också behövs för att ta sig ur coronakris­en. Ny teknologi och satsningar på cirkulär ekonomi är vitala.

– Under följande veckor, månader och år fattar vi beslut för klimatets, sysselsätt­ningens, ekonomins, utbildning­ens, hälsovårde­ns och välbefinna­ndets bästa.

 ?? FOTO: RONI
REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Socialdemo­kraternas nyvalda ordförande, statsminis­ter Sanna Marin, serverade inga nyheter.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Socialdemo­kraternas nyvalda ordförande, statsminis­ter Sanna Marin, serverade inga nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland