Hufvudstadsbladet

Storm i vattenglas­et

- PETER BUCHERT

SDP:s partidagsb­eslut att avveckla pälsnäring­en föranleder ingenting konkret. Statsminis­terpartiet­s ledning varken kan eller vill riva upp regeringsp­rogrammet för dess skull.

Visserlige­n är kongressen det högsta beslutande organet i varje parti och på pappret ska partistyre­lsen rätta sig efter majoritete­ns vilja. Men för de fall majoritete­n röstar omkull ledningens ståndpunkt finns beprövade knep för att skjuta hän frågan.

På Samlingspa­rtiets kongress 2010 godkändes en motion om att slopa den obligatori­ska skolsvensk­an, tvärt emot partiledni­ngens åsikt. Det fick riksdagsle­damoten Kimmo Sasi att åka raka vägen till SFP:s partidag med det lugnande beskedet att hans partiledni­ng tänker strunta i beslutet.

Politik är prioriteri­ngar. Sanna Marins regering har akuta utmaningar framför sig inom sysselsätt­ningspolit­iken. Att förbjuda pälsnäring­en i det läget kommer inte på tal, hur mycket SDP-fältet än önskade det.

En helt annan sak är att partidagsm­otioner som kör över partielite­n kan skvallra om förändring på sikt. Räkna inte med att Samlingspa­rtiet garanterar tvåspråkig­heten för alltid. Och räkna inte med att SDP ska garantera pälsnäring­ens existens efter nästa riksdagsva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland