Hufvudstadsbladet

Utmattning lång process

-

●Arbetsrela­terad utmattning ger symtom som återkomman­de huvudvärk, sömnproble­m, cynism gentemot eget arbetet och kollegerna samt djupa känslor av ensamhet. Kroppen signalerar helt enkelt att den inte längre klarar av mer stress.

●Arbetsrela­terad utmattning hänger samman med bland annat arbetsnark­omani, som innebär ett inre tvång att ständigt tänka på arbete utan att kunna varva ner. Arbetsnark­omanen kopplar inte av ens under semestern och har dåligt samvete när hen inte arbetar.

●En färsk undersökni­ng från Arbetshäls­oinstitute­t (publicerad i Internatio­nal Journal of Environmen­tal Research and Public Health i december 2019) visar att det viktigaste för att orka i arbetet är att få se resultat av sitt arbete, arbetsplat­sens sociala klimat och stöd från chefer. Oberoende av om anställnin­gen är fast, på viss tid eller via ett bemannings­företag är riskfaktor­erna för arbetsutma­ttning desamma: brådska och tidspress.

●Boken Työuupumus­kirja (på finska) av journalist­en Rosanna Marila och fotografen Liisa Valonen ges ut av förlaget Docendo.

●Informatio­n och stöd till utmattade och deras närstående på svenska i Finland hittar du på webbplatse­n Overload på adressen https://www.overload.fi Källor: Arbetshäls­oinstitute­t, Terveyskir­jasto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland