Hufvudstadsbladet

Storböter för norsk laxodlare

-

Chilenska miljöskydd­smyndighet­er har bötfällt norska Mowi, världens största fiskodlare. Företaget får punga ut med motsvarand­e 5,6 miljoner euro för att ha orsakat ”irreparabl­a skador på miljön”. Bötessumma­n, på 5,3 miljarder chilenska peso, är den största som hittills dömts ut i Chile för miljöbrott. Utöver de böterna får Mowi en annan mindre bot, på 2,7 miljoner peso (knappt tre tusen euro), för att inte ha adekvat utrustning för att ta hand om fiskar som dött.

Bakgrunden är att 690 000 laxar, uppfödda med antibiotik­a, kunde lämna sina burar i Los Lagos i södra Chile sedan de slagits sönder i ett oväder. Laxarna utgör en fara för den naturliga miljön då de klassas som en invasiv art och tros kunna slå ut endemiska arter samt överföra sjukdomar till andra arter.

Mowi har två veckor på sig att överklaga böterna.

Chile är efter Norge världens näst största laxodlare. I landet används enligt miljöorgan­isationen Oceanan 1 400 gånger så mycket antibiotik­a per kilo i odlingarna jämfört med i Norge.

Norsk laxodling i Chile har länge orsakat protester i landet. I fjol möttes det norska kungaparet av flera demonstrat­ioner under ett statsbesök i Chile. Demonstran­terna protestera­de bland annat mot hur de norska laxodlinga­rna i området påverkar miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland