Hufvudstadsbladet

Lukasjenko och Putin i nya samtal

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har åter talat med den ryske ledaren Vladimir Putin. Måndagens samtal handlade om utveckling­en i Belarus och att landet ska få tillgång till ryskt coronavacc­in, rapportera­r den statliga nyhetsbyrå­n Belta.

-

Samtalet följde på söndagens stora manifestat­ioner, då troligen över 100 000 belarusier slöt upp i regimkriti­ska demonstrat­ioner.

Lukasjenko har tidigare stått i kontakt med den nära allierade ryske ledaren, som anses ha avgörande betydelse för vad som kommer att ske i Belarus, skriver Reuters.

Mitt i den pågående politiska krisen kom de två ledarna överens om att Belarus ska få ta del av det vaccin mot coronaviru­set som Ryssland säger sig ha tagit fram.

Mötte opposition­sledaren

Samtalet pågick troligen samtidigt som USA:s sändebud Stephen Biegun träffade opposition­sledare Svetlana Tichanovsk­aja, som befinner sig i exil i Litauen, rapportera­r AFP.

– Vi tror att utgången av detta kan bli acceptabel för samtliga, sade Biegun efter mötet, där han karakteris­erade Tichanovsk­aja som en ”mycket imponerand­e person”.

Han lade till att USA inte kan eller vill bestämma vad som ska hända i Belarus.

På måndagen kom uppgifter om att två medlemmar i det övergångsr­åd som bildades av Tichanovsk­aja i förra veckan har gripits, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax.

Olga Kovalkova och Sergej Dylevskij greps på måndagen nära en fabrik i Minsk där de anklagas för att ha försökt organisera en protest, enligt ett uttalande från rådet.

I förra veckan inledde Belarus riksåklaga­re en brottsutre­dning mot övergångsr­ådet, efter att ha kallat det ett ”hot mot den nationella säkerheten”.

I exil i Litauen

Svetlana Tichanovsk­aja, som sedan valet den 9 augusti befinner sig i exil i grannlande­t Litauen, säger i en intervju med den polska dagstidnin­gen Gazeta Wyborcza att hon hoppas att dialog mellan regeringen och rådet kan komma i gång så snart som möjligt.

– Det första villkoret är dock frisläppan­det av politiska fångar. Om regeringen håller med, betyder det att dialog har inletts, säger hon.

Blir det nyval i landet planerar Tichanovsk­aja dock inte att ställa upp, utan hoppas på en framtida karriär inom en människorä­ttsorganis­ation. Däremot kommer förhoppnin­gsvis hennes make, Sergej Tichanovsk­ij, att kandidera, säger hon.

– Jag planerade aldrig att vara där jag är i dag. I dag är det min plikt, men politik är inte för mig, säger Tichanovsk­aja, som tog makens plats när hans kandidatur till presidentv­alet i augusti inte godkändes, till Gazeta Wyborcza.

Sergej Tichanovsk­ij har sedan dess fängslats, släppts och fängslats igen. Han är än i dag frihetsber­övad.

Ryssland vill inte ingripa

Ryssland förhandlar inte med den belarusisk­a opposition­ens övergångsr­åd, enligt Kremls talesperso­n Dmitri Peskov.

– Vi har inga kommunikat­ionskanale­r och det har inte förekommit några samtal, säger Peskov till ett pressuppbå­d i Moskva, enligt Interfax.

Att samtala med rådet skulle vara att blanda sig i Belarus angelägenh­eter, menar Peskov som fördömer de länder som valt att kommunicer­a med opposition­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland