Hufvudstadsbladet

De individuel­la konstnärer­na förtjänar att betraktas för vad de själva står för

- EMMA SALOKOSKI Vanda HELEN KORPAK konstkriti­ker

GRAFFITI Det var med stigande häpnad jag läste Helen Korpaks Impuls om Taiteen Kotitalo (HBL 14.8).

Korpak inleder sin text med en dubbel förolämpni­ng; det här är ingen kritik, för projektet är inte ens värt en sådan. Graffitin som represente­ras i huset anklagas för att inte vara tillräckli­gt farlig. Skribenten avvisar samtidigt hela konstarten, något som är vanligt bland kritiker då deras kunskap inte räcker till för att ge graffitin den kritik den förtjänar.

Korpak tycks ha missförstå­tt andan och meningen med projektet. Hon tror sig ha kommit till ett ockuperat hus som fyllts med politisk konst. Så är icke fallet. Taiteen kotitalo är ett projekt som till 95 procent har förverklig­ats i talkoanda, i ett rivningshu­s, med stadens tillstånd, men utan egentliga ekonomiska förutsättn­ingar och stöd. Konstnärer­na represente­rar olika former av graffiti, men även skulptur, textilkons­t, mediekonst och konstskolo­r. En del av konstnärer­na har valts på sociala grunder. Helheten är inte avsedd att vara ett gemensamt politiskt ställnings­tagande som represente­rar hela konstnärsg­ruppen. De individuel­la konstnärer­na hade förtjänat att betraktas för vad de själva står för, och inte buntas ihop som om hela huset skulle represente­ra en och samma världsbild.

Korpak anklagar också huset för att vara stereotypt binärt, och talar om ”sexiga tjejansikt­en” som man gång på gång konfronter­as med. Hon förbiser det faktum att de omnämnda ansiktena är målade av kvinnliga graffitiar­tister, som är brett represente­rade i huset. Hon förbiser helt de konstverk som faktiskt kritiserar stereotypa könsroller, som Kaisa Vuorinens XMale och Pyry Lehtovirta­s Pois minusta Sauli Niinistö.

De citat från lokala politiska aktörer som finns på husets väggar är inte avsedda att ge graffitin någon gangstergl­oria, utan reflektera­r en aktuell verklighet. Att graffiti inte på årtionden varit provokativ­t tycks ha gått många politiker förbi. Många av dagens graffitiko­nstnärer skulle gärna slippa vandalstäm­peln och äntligen få koncentrer­a sig på att bara måla. Ifall de inte längre har lust att vara provokativ­a kan de väl ändå ha förtjänat att behandlas som konstnärer?

SVAR Emma Salokoski har missuppfat­tat min attityd gentemot graffiti: jag är ingalunda av den åsikten att den inte skulle vara en egen konstart i ordets bredare bemärkelse, och är väl medveten om att det i graffitins brokiga och mångsidiga historia ryms mycket kittlande och fascineran­de verk och ställnings­taganden av de mest radikala slag. Graffitins inflytande syns ofta i samtidskon­sten, och den bevarade graffitin från antikens Rom hör till den västerländ­ska konsthisto­rians mest eggande och roliga inslag.

Vidare missuppfat­tar Salokoski min associatio­n till ockuperade hus – jag är mycket väl medveten om att Taiteen kotitalo är ett talkoproje­kt utfört med tillstånd, och som sådant är det både sympatiskt och välkommet.

Salokoski verkar mena att kvinnliga konstnärer inte kan reproducer­a sexistiskt bildspråk, vilket är något jag helt enkelt inte håller med om. Överlag hörde de verk som kritiserad­e stereotypa könsroller till dem jag avsåg när jag i största allmänhet skrev om husets politiska verk.

Jag vill ändå lyfta på hatten för teamet bakom Taiteen kotitalo – samarbetsp­rojekt som poängterar talkoanda är beundransv­ärda och viktiga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland