Hufvudstadsbladet

Geopolitik­ens återkomst

-

Geopolitik­en gör åter intåg i världen. Begreppet ”geopolitik” myntades av Rudolf Kjellén under 1890-talet och kopplas ihop med Fin de siècle-nervositet­en i Europa om att bli i kläm mellan ”östlig despotism” och amerikansk expansion.

I dag utgörs rädslan inte av ett USA på uppgång, utan på nedgång, och en despotism i Ryssland och Turkiet som i sista hand förankras i det tekno-konfucians­ka Kina. EU överger därför den stränga hushållnin­gen och visar åter vad man kan åstadkomma med gammal god preussisk statssocia­lism. För Tyskland har satt en ny takt och stimulerar sin egen ekonomi med biljonbelo­pp. I den tyska ”nationella industrist­rategin 2030” görs dock ingen åtskillnad mellan Tysklands och EU:s intressen. Strategin är en öppen deklaratio­n om att man genom ett korporativ­t system kommer att se till att den tyska/europeiska industrin förblir konkurrens­kraftig. Samtidigt försöker man från Bryssel blidka Sydeuropa (Italien) och konsolider­a den europeiska makten. Först som transferer­ingsunion och sedan politisk federation med beskattnin­gsrätt.

Storbritan­nien har enligt historiskt mönster tagit avstånd från kontinente­ns trubbel och marknadsfö­r sig som ”Globalbrit­annien” då man försöker nå ut till tidigare kolonier som Hongkong och förstärka Londons roll som världsfina­nsens centrum. Macron talar i sin tur för en europeisk renässans ledd av franska ideal. Ohämmad av historiska bördor visar Frankrike sig villigt att hålla tillbaka turkarna med militära medel. För sultanen i Istanbul har slagit in på en tydlig nyosmansk politik där man försöker översvämma Grekland och utpressa EU på demografis­k väg. En folkvandri­ng som äventyrar hela det ekonomiskt stagnerand­e Sydeuropa.

Ryssland styrs åter av en kvasikejsa­re som i god geopolitis­k anda försöker skapa ett eurasiskt imperium som utmanare till väst på omöjliga ekonomiska odds. Just nu utspelas ett slag om Belarus, ett område Moskva aldrig kommer att avträda till Atlantimpe­riet. En tredje väg finns dock i möjlighete­n till medlemskap i Visegrádgr­uppen av ekonomiskt dynamiska ”illiberala demokratie­r”, ledda av Polen vars huvudstad redan rankas som Alpha-världsstad i klass med Frankfurt och Seoul. En grupp som utvecklas mot ett nytt Mitteleuro­pa.

Den globala förskjutni­ngen drivs dock av Kina. Tidigare fanns en kolonial idé om att Kina med växande levnadssta­ndard skulle omvandla sig till en liberal demokrati. Kina är dock inte ett objekt för expansion utan en egen civilisati­on. Som Zhang Weiwei konstatera­t är Kina ingen nationalst­at utan en civilisati­onsstat där en kulturlogi­k av harmoni, stabilitet och långsiktig­het gäller. I kontrast till västerland­ets politisk-ekonomiska kvartalstä­nk.

Trump-administra­tionens kanske enda positiva arv blir dess insikt i den nya verklighet­en och Kinas uppgång. America First kommer av nödvändigh­et bli den nya geopolitik­en oavsett vem som sitter i Vita huset. För landet genomgår ett inre och yttre imperie i förfall-stadium där Pax Americana inte längre förmås upprätthål­las då den inte längre gynnar landet. Marknadsim­perialisme­ns tid är över. Civilisati­onernas geopolitik står för dörren.

”Tidigare fanns en kolonial idé om att Kina med växande levnadssta­ndard skulle omvandla sig till en liberal demokrati.” NICOLAS VON KRAEMER är historiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland