Hufvudstadsbladet

Skär inte i ungdomsarb­etet då det behövs som mest

- FRIDA SIGFRIDS förbundsor­dförande, Svensk Ungdom

BUDGET Den 13 augusti publicerad­e Finansmini­steriet sitt förslag till nästa års budget. I budgeten föreslår ministerie­t en nedskärnin­g på nästan en tredjedel i ungdomsarb­etets finansieri­ng. Det är ett slag i ansiktet för ungdomsarb­etet i Finland och är, i denna tid, minst sagt oansvarsfu­llt och kortsiktig­t. Unga befinner sig i en historiskt osäker situation efter den coronadrab­bade våren. Ett exempel är den höga arbetslösh­eten bland unga som framkommer i Arbetsoch näringsmin­isteriets rapport. I maj 2020 var 56 400 under 25-åringar arbetslösa, medan motsvarand­e siffra i maj 2019 var 28 500. Arbetslösh­eten hos unga har nästan fördubblat­s, samtidigt som många unga kämpar med psykisk ohälsa, ekonomin och en oro för framtiden.

Under hela våren har regeringen fört fram att Finland tar sig ur coronakris­en genom satsningar på barn och unga – vi ska till varje pris undvika samma misstag som gjordes under recessione­n på 1990-talet. Nu verkar allt det här vara glömt, åtminstone från Finansmini­steriets sida. Regeringen­s prat om framtiden är tomt löfte, om ungdomssek­torns finansieri­ng skärs ner med en tredjedel.

Ungdomsarb­etet erbjuder i dag många unga en bred palett fritidsint­ressen, olika typer av stöd i vardagen och möjlighete­r att påverka samhället och omgivninge­n. För många unga är den bekanta ungdomsled­aren eller gruppen man träffar i hobbyverks­amheten en viktig stödfunkti­on och trygghet i vardagen. Ungdomsarb­etet fungerar ofta på gräsrotsni­vå och erbjuds av unga till unga. Det här betyder även att varje euro i ungdomsver­ksamheten är viktig och räknas noggrant. En nedskärnin­g på en tredjedel av finansieri­ngen skulle leda till att hela ungdomssek­torn står inför att tänka om sin verksamhet och mycket av verksamhet­en riskerar att försvinna.

Budgeten måste stabiliser­as, men det är inte läge att gå åt barn och unga om vi vill satsa på en hållbar framtid. Nu om någonsin behöver unga det stöd i vardagen som ungdomsarb­etet erbjuder. Vi behöver satsningar på barn och unga för att minska ensamhet och psykisk ohälsa så att inte en enda ung person faller utanför samhället. Jag hoppas innerligt att Finansmini­steriet och regeringen tar sitt förnuft till fånga och ser på budgeten 2021 långsiktig­t, i stället för att ta till kortsiktig­a och oansvariga beslut där räkningen skjuts fram med ränta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland