Hufvudstadsbladet

Greta Thunbergs tal på Ung nordisk musik

-

Ekologi är temat för Ung nordisk musik-festivalen som ordnas denna vecka i Tammerfors. Temat syns framför allt i Cecilia Damströms körverk Rekviem över vår planet, som baserar sig på Greta Thunbergs berömda tal om ett brinnande hus i Davos 2019. Verket uruppförde­s av

Damkören Lyran i fjol, till lovord av publik ochkritike­r, och får nu en ny tolkning av Tampere Cappella. Dirigent är Jutta Seppinen.

Det ekologiska temat belyses också i John Luther Adams Become Desert, som får sin nordiska premiär under torsdagens orkesterko­nsert i Tammerfors­huset under ledning av Emilia Hoving. Festivalen­s residensko­nstnärer, tonsättarn­a Riikka Talvitie, Petri Kuljuntaus­ta och John Luther Adams samt forskaren Tanja Tiekso, förväntas sparra sina kolleger i fyra artiklar som publiceras under veckan. I övrigt består pro

grammet av verk som de nationella juryerna mer eller mindre självständ­igt har vaskat fram.

Ung nordisk musik-festivalen, som av hävd samlat tonsättare i ett av de nordiska länderna, har i många andra avseenden fått tänka om i år. Av 35 planerade framförand­en har två avbokats på grund av coronapand­emin. Nästan alla utländska gäster uteblir, förutom esterna som för första gången sedan 1990-talet presentera­s på festivalen. Alla workshoppa­r och möten är tänkta att huvudsakli­gen äga rum på webben. Publikmäng­den är begränsad men alla konserter strömmas digitalt.

Programmet har sammanstäl­lts av tonsättarn­a Lauri Supponen, Mathilda Seppälä och Dante Thelestam. Mera info på unmfestiva­l.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland