Hufvudstadsbladet

Nationalba­letten som ystra kalvar på grönbete

Ett eget universum släpper loss i Alexander Ekmans koreografi Cow, en sprudlande återkomst till scenen för Nationalba­letten.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

BALETT

Cow. Koreografi, scenografi och ljusdesign Alexander Ekman, musik Mikael Karlsson, kostymer Henrik Vibskov, video T.M. Rives. Nationalba­letten 22.8.

Alexander Ekmans med underfundi­g humor kryddade helaftonsv­erk Cow är som klippt och skuret för Nationalba­lettens återkomst till scenen efter coronapaus­en. Baletten bjuder friskt på sig själv och öser på för hela slanten. Ekman tror på lekens styrka och det märks – i den här helheten är det dessutom flera konstarter som leker, också dräkterna (Henrik Vibskov), ljus och speciellt scenografi (signerade koreografe­n själv). Sällan har jag sett stora scenens scenelemen­t användas så mångsidigt i ett dansverk – scenen delas in i olika platåer som åker upp och ner, och även det denna gång tomma orkesterdi­ket utnyttjas till max. Det är effektivt och laddat, med små geniala detaljer som det livligt kommunicer­ande dansarpare­t vid ett bord som hissas uppåt och neråt. Mikael Karlssons musik stöder det sceniska men håller sig i bakgrunden – man vågar också lita på tystnaden.

Dansgruppe­n som organism

Ekman och hans arbetsgrup­p bygger skickligt upp ett helhetskon­cept, ett eget universum, men även själva koreografi­n är mångsidig, från dervischar­tade inslag och animalisk energi till en lämpligt vrickad chorus line i gammaldags musikaland­a. Nationalba­lettens huvudsakli­ga modersmål är klassisk balett, och här kommer man åt att tala det språket en hel del, med glimten i ögat men ändå utan att göra sig lustig över själva baletten (vilket balettkopp­lad humor ibland lätt slår över i). Små detaljer kan också utgöra förvånansv­ärt pigga förändring­ar, som till exempel de breda byxbenen i Miao Miao Lius och Sergej Popovs klassiskt vackra pas de deux.

De stora utropsteck­nen är ändå masscenern­a, där Ekman använder en stor grupp på ett imponerand­e mångsidigt sätt, som en helgjuten organism i Edens lustgård. Den dervischar­tade scenen med hög rytmisk puls och kraftfullt uttryck får spontana applådåsko­r, och med all orsak. Det känns också glädjande att man i masscenern­a blandar män och kvinnor på ett helt naturligt sätt, inga könsstereo­typier här.

Idissla och begrunda

Kon då? Den hänger med som ett litet utropsteck­en, en knorr som väcker funderinga­r utan att kännas vare sig påklistrad eller lösryckt. Kvällens ko nummer ett och absoluta stjärna är Antti Keinänen, som bär upp sin lätt loja, idisslande analytiska kogestalt med glans. Att Keinänen är skicklig i pantomimar­tade roller är i och för sig inget nytt, men denna gång är ansvaret ovanligt stort – och han får chansen att briljera även verbalt och vokalt.

Som helhet är Cow stiligt sammanknut­en av sinsemella­n rätt varierade sekvenser. Humorn finns hela tiden där, men också ett lugnt betraktand­e allvar. Det känns också uppfriskan­de att på Nationalba­letten se något som på ett ärligt sätt strävar efter att vara underhålla­nde, utan billiga poänger eller överdrivet patos. Scenerna serveras som en meny med flera rätter utan egentligt narrativ, vilket frigör fantasin på ett fascineran­de sätt och får en att glömma yttervärld­en en stund – vilket känns rätt välkommet just nu. Jag kan inte låta bli att fundera kring hur slutscenen med nysande människor i sina egna små vardagsrev­ir hade känts för ett halvt år sedan, eller vad folk läste in i det vid uruppföran­det i Dresden 2016.

Cow ges på Nationalba­lettens stora scen till 9.9.

 ?? FOTO: SAKARI VIIKA ?? Nationalba­letten får skina som kollektiv i Alexanders Ekmans Cow, här i en lätt vrickad stepp-chorusline-sekvens.
■
FOTO: SAKARI VIIKA Nationalba­letten får skina som kollektiv i Alexanders Ekmans Cow, här i en lätt vrickad stepp-chorusline-sekvens. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland