Hufvudstadsbladet

Det vi inte visste att vi ville höra

- WILHELM KVIST

KAMMARMUSI­K

Helsingfor­s festspelsv­eckoslut

Direktsänd maratonkon­sert från Lappvikens sjukhusomr­åde 23.8. Konstnärli­g planering Eriikka Maalismaa, Minna Pensola, Antti Tikkanen.

Electro, jazz, sånger, soloharpa. Festspelen­s kammarmusi­kmaraton utforskade modigt vad kammarmusi­k på 2020-talet kan vara.

Bilden av klassisk musik är ibland så enahanda att man baxnar. Den formas inte sällan av klichéer, som upprepas inom populärkul­turen och andra konstforme­r, och olika manér som utövarna själva har lagt sig till med. Den långa skolningen, de höga tekniska kraven, ett exklusivt språk fyllt av specialter­mer och en märklig finansiell situation, där merparten av de offentliga medlen kanalisera­s till konstforme­rna som kräver de största resurserna – orkestermu­sik och inte minst opera – har i kombinatio­n med en ofta ytlig mediebevak­ning lett till en ibland förvrängd (själv)bild, som fokuserar på vinnare och där uppfattnin­gar om utvaldhet eller estetisk överlägsen­het alltjämt förekommer, om än i avtagande grad.

Det kändes därför på något sätt piggt och välkommet när de tre konstnärli­ga planerarna Eriikka Maalismaa, Minna Pensola och Antti Tikkanen under Helsingfor­s festspels maratonkon­sert på Teemakanal­en och Arenan utnyttjade sitt mandat till att modigt visa på bredden av all den musik som potentiell­t kan klassas som kammarmusi­k, som för att nyansera bilden.

Sju och en halv timme

Den som var ute efter en greatest hits-kavalkad med kammarmusi­klitteratu­rens mest älskade pärlor hade inte mycket att hämta här (bortsett från adekvata tolkningar av Schuberts Forellkvin­tett och Schönbergs Verklärte Nacht), medan den som var ute efter nya sätt att uppleva kammarmusi­ken – inklusive ett tänjande av begreppet – hade desto mera att hämta.

Med en sändningst­id på sju och en halv timme nonstop (länge än en Wagneroper­a) och tre programvär­dar som uppmanade tittaren att ha tillräckli­gt att äta och dricka, tog jag mig friheten att följa med sändningen som en promenadko­nsert. Jag kom och gick, tittade in och ut, lyssnade både koncentrer­at och okoncentre­rat, i parken eller hemma i soffan, medan jag åt, badade bastu, byggde lego eller lekte i sandlådan. En del gick förbi, medan många guldkorn också fastnade.

Dignande smörgåsbor­d

Det dignande smörgåsbor­det var som en showcaseti­llställnin­g, där alla gavs en plats i solen för att visa sitt bästa kunnande på tjugo minuter. Och visst uppvisade sändningen en imponerand­e bredd, med början från slagverksk­vartetten Awake Percussion­s framställn­ing av Jason Treuting, Sebastian Hillis och Ellen Reids ibland hypnotiska kreationer och saxofontri­on Saxtronaut­s och Lauri Supponens klangstudi­er.

Glädjande var att se hur många kvinnliga tonsättare och musiker som hade bokats. Den feministis­ka betoningen blev uppenbar redan i Hildegard av Bingens antifon som återkom som jingle mellan varven. Sopranen Iris Candelaria­s var intagande i sina franska sånger med Matleena Nyman vid flygeln och några av de vackraste stunderna upplevdes när harpisten Päivi Severeide spelade solo under bar himmel. Stämningen var synnerlige­n meditativ när Senja Rummukaine­n och Jukka Perko tolkade Bachs solocellos­vit, både från noter och genom improvisat­ion på saxofon.

Amy Beachs starka pianokvart­ett är alltjämt ett verk som många i Finland håller på att stifta bekantskap med. Och om det fanns en enskild estetisk inriktning som betonades starkare än en annan så var det den amerikansk­a minimalism­en, represente­rad genom Philip Glass, John Adams och Steve Reich. Där kunde de konstnärli­ga ledarnas eget avtryck kanske skönjas tydligast.

Att inte Lappvikens harmoniska sjukhusomr­åde tidigare utnyttjats mer för konserter, utomhus eller inomhus, är smått förunderli­gt, trots att festspelen använt lokalerna förr. Kanske vårens muminaffär­er förde något gott med sig om konsertfol­ket nu fått upp ögonen för den kulturhist­oriskt värdefulla miljöns möjlighete­r. Definitivt kunde fler likadana maratonkon­serter strömmas därifrån.

 ?? FOTO: PETRI ANTTILA/PRESSBILD ?? Konstnärli­ga ledarna Antti Tikkanen, Eriikka Maalismaa och Minna Pensola
■ tog ett möjligast vitt grepp om kammarmusi­ken.
FOTO: PETRI ANTTILA/PRESSBILD Konstnärli­ga ledarna Antti Tikkanen, Eriikka Maalismaa och Minna Pensola ■ tog ett möjligast vitt grepp om kammarmusi­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland