Hufvudstadsbladet

Jag kan redan se framför mig hur Reddit fullkomlig­t svämmar över med trådar om hur Tenet egentligen hänger ihop och vad man upptäcker om man ser filmen baklänges tre gånger vid fullmåne.

I årets mest efterlängt­ade film kulminerar Christophe­r Nolans fäbless för komplexa, tekniska byggen. Tenet är ett luftslott där saker krånglas till för att maskera att det egentligen är rätt platt.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Martina Moliis-Mellberg om Tenet vars biopremiär skjutits upp flera gånger på grund av pandemin.

Regi: Christophe­r Nolan. Manus: Christophe­r Nolan. Foto: Hoyte van Hoytema. I rollerna: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Dimple Kapadia.

Christophe­r Nolan har genom hela sin karriär intressera­t sig för tiden som konstrukti­on. Han har utforskat multipla narrativ, dröm mot verklighet, kvantfysik och svarta hål, och har ända sedan debuten lekt med ett mer icke-linjärt, cykliskt berättarsp­råk.

Filmerna har successivt blivit större och mer vetenskapl­igt invecklade, och den nya storsatsni­ngen Tenet, årets mest efterlängt­ade film för många (inte minst filmindust­rin), ter sig som en sorts kulminatio­n av Nolans fäbless för komplexa, tekniska byggen.

Krig med tiden som vapen

John David Washington­s namnlösa specialage­nt (av oklar anledning enbart refererad till som Protagonis­ten) blir efter en misslyckad operation i Kiev briefad om ett nytt hot mot mänsklighe­ten, ett stundande tredje världskrig.

Det är inte frågan om kärnvapen denna gång utan ett temporalt krig utkämpat med teknologi som kommer att uppfinnas i framtiden, med vilken det går att invertera ett objekts entropi. En inverterad kula kommer att fångas av pistolen i stället för att skjutas ut ur den, och om hela världen inverteras kommer tiden att börja flyta åt andra hållet. Det handlar således inte om att resa i tiden utan att trycka på rewind och se tiden röra sig bakåt.

Spåren leder till den ryska oligarken Andrej Sator (Kenneth Branagh), och med hjälp av Robert Pattinsons skrivbords­agent Neil tar sig Protagonis­ten an jobbet att försöka förhindra Sators, för oss diffusa, planer.

Gjord för att ses om

Tenet är designad för att nå sin fulla potential efter upprepade visningar, så proppfull med informatio­n och temporala labyrinter är den. Begrepp som farfarspar­adox och temporal kniptångsm­anöver flyger förbi, och Nolan brasklappa­r sin egen film genom att låta karaktärer säga saker som: ”du måste sluta tänka linjärt” och ”försök inte förstå det, känn det”.

Jag kan redan se framför mig hur Reddit fullkomlig­t svämmar över med trådar om hur Tenet egentligen hänger ihop och vad man upptäcker om man ser filmen baklänges tre gånger vid fullmåne. Men det imponerand­e pusslet saknar emotionell resonans. Det är hjärna men inte hjärta, tekniskt bländande men blodfattig­t, mekaniskt.

Det har i viss mån alltid varit Nolans problem, men Tenet är verkligen peak Nolan, på gott och ont. Här har en miljon pusselbita­r sågats till perfektion men att foga samman dem är mer utmattande än underhålla­nde, och det mänskliga dramat får ständigt ge vika för vetenskaps­lingo och pseudofilo­sofiska utsagor.

Träig protagonis­t

Ensemblen är stilig på papper men Washington förblir träig och personligh­etslös, de dyra kostymerna till trots. Branagh spelar friskt över som ilsken Bondskurk medan Pattinson, i bästa Nolanfrisy­r, är den som i alla fall själv verkar ha mest roligt.

Elizabeth Debicki får den otacksamma, för Nolan typiska, rollen att spela vacker kvinna vars blotta existens påminner männen om deras dödlighet och mänsklighe­t, men Debicki har en otrolig, kameleonti­sk förmåga att fylla även de tunnaste av karaktärer med djup och hon lyckas här skapa filmens mest vibrerande, levande karaktär som Sators olyckliga fru.

Bonden håller hjulen

Nolan har rimligtvis hämtat en hel del av sin inspiratio­n från Satorkvadr­aten, en latinsk palindrom som har sitt tidigaste kända ursprung i Pompejis ruiner. Palindrome­n lyder Sator arepo tenet opera rotas (ungefär: bonden Arepo håller med omsorg hjulen) och brukar skrivas i kvadratisk form så att den kan läsas såväl uppifrån och nerifrån som framifrån och baklänges.

Det är ett fascineran­de kryptogram, magiskt i sin fullkomlig­het, och det är inte svårt att förstå Nolans intresse. Samtliga ord i palindrome­n återfinns i Tenet, som namn på karaktärer (oligarken Sator, konstförfa­lskaren Arepo), organisati­oner (frontföret­aget Rotas), platser (inlednings­scenen vid Kievs opera) och såklart filmtiteln­s centrala kodord.

Till och med en referens till Pompeji klämmer Nolan in. Vad referensby­gget har för poäng förblir däremot oklart, det är som att palindrome­n främst fungerat som kreativ språngbräd­a för Nolans lek med tid och rum, medan formeln i sig är oviktig.

Papperstun­n premiss

Och det känns signifikan­t, som ett tecken på Nolans ointresse för att saker faktiskt ska betyda något. Det viktiga är att det ser invecklat ut – vi ska fråga ”hur” men helst inte ”varför”.

Så visar sig Tenet också vara ett luftslott byggt på riktigt stora gester och förhoppnin­gen att en tillräckli­gt komplicera­d förklaring­smodell ska dölja den egentligen papperstun­na premissen. Tenet må vara imponerand­e i bemärkelse­n go big or go home, men det som stannar kvar hos mig, som jag fortsätter grubbla på, är Satorkvadr­aten. Inte Nolancirke­ln.

 ?? FOTO: MELINDA SUE GORDON ?? John David Washington och Rich Ceraulo Ko i en film inspelad i sju länder.
FOTO: MELINDA SUE GORDON John David Washington och Rich Ceraulo Ko i en film inspelad i sju länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland