Hufvudstadsbladet

Sopor omvandlas till rent bränsle

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Gas från soptippen kan omvandlas till ren biometan. Det visade de test Sydvästra Finlands Avfallsser­vice gjort med energitekn­ikbolaget Q Powers mikrobiolo­giska reaktor. Nästa steg är att omvandla koldioxid från industriel­la processer till transportb­ränsle.

Stinkande sopor och eufori hör sällan ihop. På soptippen i Korvenmäki öster om Salo varvades den euforiska stämningen med klimatakti­vism på tisdagen.

– Jag har alltid trott på biogasens möjlighete­r. Nu har min tro stärkts ytterligar­e, säger vd Jukka Heikkilä på Sydvästra Finlands Avfallsser­vice.

Sydvästra Finlands Avfallsser­vice ägs av 17 kommuner i Egentliga Finland. Sedan januari har bolaget samarbetat med Q Power och testat olika sätt att omvandla deponigas till ren biometan i en mikrobiolo­gisk reaktor. Försöken har utfallit väl.

Reaktorn har producerat biometan och därtill renat orenheter såsom svavelväte och siloxan i processen, vilket gör det lättare att utnyttja metangasen i biogaskraf­tverk. Den metangas som framställs av Q Power har en verkningsg­rad eller effekt på cirka 83 procent, vilket är 30 procentenh­eter bättre än katalytisk metan som framställs i till exempel Villmanstr­and.

– Vi har därtill lyckats utnyttja koldioxide­n i tillverkni­ngen av biometan. Det här innebär att vi kan omvandla koldioxid till transportb­ränsle, säger vd Eero Paunonen på Q Power.

Herlin en av bakgrundsk­rafterna

Den banbrytand­e innovation­en utvecklade­s ursprungli­gen av professor Erkki Aura. Mångmiljon­ären Ilkka Herlin köpte patentet för uppfinning­en av Naturresur­sinstitute­t 2015 och har investerat cirka två miljoner euro i produktutv­ecklingen.

Nu är han pådrivande i kommersial­iseringen av innovation­en som styrelseor­dförande för Q Power.

– Det här är en miljörevol­ution. Salo är mig veterligen en av de första städerna i världen som har lyckats omvandla koldioxid till biometan för transporti­ndustrins behov, säger Ilkka Herlin.

Europaparl­amentarike­r Ville Niinistö (Gröna) är likaså euforisk över de tekniska framstegen i Salo.

– Det är bra att finska företag är med om att omvandla sopor till rent bränsle. Det här går hand i handske med EU:s energipoli­tiska målsättnin­gar som tar fasta på vikten av en cirkulär ekonomi, säger Niinistö.

Tack vare den nya innovation­en kan reaktorn i Salo använda sig också av deponigas som har dålig kvalitet och omvandla den till biometan. Den lilla testreakto­rn i Korvenmäki kommer snart att få sällskap av en ny reaktor som ska byggas i anslutning till områdets sopförbrän­ningsanläg­gning som invigs i januari.

Investerin­gen går lös på cirka 10 miljoner euro och ska finansiera­s av ett konsortium som ägs Lounavoima och Sydvästra Finlands Avfallsser­vice.

– Den nya reaktorn ska ta tillvara den koldioxid som uppstår i förbrännin­gsprocesse­n och omvandla det hela till biometan som sedan kan lagras, säger produktutv­ecklingsdi­rektör Anni Alitalo på Q Power.

”Koldioxid ska vara dyrt”

Enligt projektpla­nen ska de sopbilar som används i Salo tankas med biometan från den nya anläggning­en.

– Vi kommer att grunda en industripa­rk här i Korvenmäki och välkomnar fler aktörer i branschen, säger Jukka Heikkilä.

Europaparl­amentarike­r Ville Niinistö anser att det finns mycket pengar att hämta inom den cirkulära ekonomin, bland annat i form av ekonomiska stöd från EU som kan stödja enskilda bolag i testningen av nya tekniska lösningar.

– Intresset för vår innovation är stort. Vi kommer inom kort att underteckn­a de första affärsavta­len med kunder här i Finland. Från och med nästa år ska vi etablera oss på den europeiska marknaden, säger Eero Paunonen.

Enligt Paunonen kan bolaget påbörja industriel­la leveranser av reaktorer redan inom 12 veckor. Han bedömer att det utöver sophanteri­ngsbransch­en är framför allt stora industriel­la företag, som har stora klimatutsl­äpp, som är intressera­de av att samarbeta med Q Power.

– I takt med att den förnybara energin och vindkrafte­n byggs ut, behövs mer reglerkraf­t för att balansera produktion­stopparna. Produktion­en av biometan är ett väldigt konkurrens­kraftigt alternativ, säger Ilkka Herlin.

För att lönsamhete­n ska bli verklighet behövs en välfungera­nde utsläppsha­ndel inom EU, vilket Herlin räknar med.

– Priset på koldioxid ska vara dyrt. Den som smutsar ned ska betala, säger Herlin.

Salo är mig veterligen en av de första städerna i världen som har lyckats omvandla koldioxid till biometan för transporti­ndustrins behov.”

Ilkka Herlin, styrelseor­dförande, Q Power

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? ■
Den mikrobiolo­giska reaktorn i Korvenmäki i Salo tillverkar biometan av deponigas från den närbelägna soptippen.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ■ Den mikrobiolo­giska reaktorn i Korvenmäki i Salo tillverkar biometan av deponigas från den närbelägna soptippen.
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? ■
Här vill Sydvästra Finlands Avfallsser­vice grunda en ny industripa­rk för företag som jobbar med cirkulär ekonomi. Den svarta byggnaden är den nya sopförbrän­ningsanläg­gningen i Korvenmäki i Salo.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ■ Här vill Sydvästra Finlands Avfallsser­vice grunda en ny industripa­rk för företag som jobbar med cirkulär ekonomi. Den svarta byggnaden är den nya sopförbrän­ningsanläg­gningen i Korvenmäki i Salo.
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? ■
Enligt Eero Paunonen, vd på Q Power, finns det en stor efterfråga­n på lösningar som omvandlar koldioxid och deponigas till biometan.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ■ Enligt Eero Paunonen, vd på Q Power, finns det en stor efterfråga­n på lösningar som omvandlar koldioxid och deponigas till biometan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland