Hufvudstadsbladet

Spionskand­al rullas upp i Danmark

Danmark har fått sin egen spionskand­al. Som Edward Snowden gentemot USA en gång, avslöjar visselblås­are nu att underrätte­lsetjänste­n troligen har startat operatione­r lagstridig­t, och samlat in uppgifter om danska medborgare på ett sätt som inte tål dagslj

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Olaglig insamling av informatio­n om danska medborgare, olagliga operatione­r, undanhålla­nde av fakta och en kultur där man struntar i lagar och bestämmels­er. Det är kritik som riktas mot Danmarks underrätte­lsetjänst i en färsk rapport.

”Jag tar saken på allra största allvar. Det är helt avgörande att vi kan ha tillit till att vår underrätte­lsetjänst agerar innanför givna ramar”, säger försvarsmi­nister Trine Bramsen (S) i en kommentar.

Hon tillsätter en utredning och under tiden är spionchefe­n Lars Findsen avhållen från tjänst.

”Det liknar något ur en roman av Jan Guillou eller Stieg Larsson”.

Så skriver den tidigare politikern Pelle Dragsted (vänsterpar­tiet Enhedslist­en) på Twitter om den uppsegland­e skandalen i Danmark.

Det var i början av veckan som bomben briserade i den danska offentligh­eten, men det finns fortsatt många frågetecke­n kring vad som har hänt. Eftersom det handlar om underrätte­lseverksam­het ligger det i sakens natur att allt inte heller blir offentligt.

Så mycket är i alla fall klart att regeringen startar en utredning och att de högsta cheferna är tagna ur tjänst, åtminstone tillfällig­t.

”Jag tar saken på allra största allvar. Det är helt avgörande att vi kan ha tillit till att vår underrätte­lsetjänst agerar innanför givna ramar”, skriver försvarsmi­nister Trine Bramsen i ett pressmedde­lande.

Struntat i lagar

Vad är det vi vet? Tills vidare handlar det om misstankar som finns samlade i en rapport från det råd som övervakar underrätte­lsetjänste­rna i Danmark. Som tidningen Berlingske skriver: ”Underrätte­lsetjänste­n har av allt att döma haft hemlighete­r för de enda människor i kungariket som den inte får ha hemlighete­r för”.

Tillsynsrå­det anklagar försvarets underrätte­lsetjänst för att ha undanhålli­t informatio­n under en lång räcka av år. Underrätte­lsetjänste­n ska också ha dragit i gång operatione­r på ett lagstridig­t sätt.

Det finns även misstankar om att data samlats in om danska medborgare på ett sätt som inte är tillåtet. Detta samtidigt som verksamhet­en ska ha missat tecken på spionage.

Rapporten tecknar en bild av en kultur i underrätte­lsetjänste­n där det är legio att strunta i lagar och bestämmels­er.

Vad som är sant eller inte återstår att se men det ska ligga en eller flera visselblås­are bakom läckan.

Högsta chefen på hyllan

Lars Findsen, som är högsta chef för underrätte­lsetjänste­n, har nu satts på hyllan medan utredninga­r pågår, tillsamman­s med två andra chefer i hög position.

I ett porträtt av Findsen skriver Berlingske att han, som en ödets ironi, gjort en affär av att jobba för öppenhet.

”Vi vill inte vara det mörkaste stället i staten, en stat i staten, och det är den uppfattnin­gen vi ska försöka bryta ner. När man som organisati­on har tillit omkring sig, har man också utrymme att sköta sitt arbete”, sade han i en intervju med rubriken Spionchef träder fram i ljuset i sällsynt intervju i tidningen Euroman 2019.

Tidigare underrätte­lsechefer har som regel haft militär bakgrund men Findsen har gjort karriär som civil tjänsteman med start i Justitiemi­nisteriet och senare som stabschef på Försvarsmi­nisteriet.

Också där hamnade han i blåsväder i den så kallade Jägarboksa­ffären som i korthet handlade om att en självbiogr­afisk roman avslöjade för mycket om dansk krigföring utomlands och borde förbjudas, samtidigt som en arabisk översättni­ng spårades tillbaka försvaret. Det anses allmänt att den historien, som avgjordes i Högsta domstolen, i förlängnin­gen kostade den dåvarande försvarsmi­nister Søren Gade (V) jobbet.

Också andra skandaler har drabbat det danska försvaret på senare tid, inte minst har historier om svågerpoli­tik, misstänkta bedrägerie­r och felanvändn­ing av kreditkort rulllats upp.

Lars Findsen har varit spionchef sedan 2015.

 ?? SCANPIX
FOTO: IDA GULDBäK ARENTSEN/LEHTIKUVA-TTRITZAU ?? Lars Findsen är chef för den danska underrätte­lsetjänste­n och är nu avhållen från tjänst medan misstankar­na mot hans butik utreds. Han har i tidigare intervjuer gjort en affär av ökad öppenhet. ”Vi vill inte vara det mörkaste stället i staten, en stat i staten”, sade han i en intervju i Euroman 2019.. Arkivbild
SCANPIX FOTO: IDA GULDBäK ARENTSEN/LEHTIKUVA-TTRITZAU Lars Findsen är chef för den danska underrätte­lsetjänste­n och är nu avhållen från tjänst medan misstankar­na mot hans butik utreds. Han har i tidigare intervjuer gjort en affär av ökad öppenhet. ”Vi vill inte vara det mörkaste stället i staten, en stat i staten”, sade han i en intervju i Euroman 2019.. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland