Hufvudstadsbladet

THL justerar direktiven för snuviga barn

Institutet för hälsa och välfärd har luckrat upp direktivet för när man måste låta coronatest­a barn med symtom som kan indikera allt mellan en vardaglig förkylning och covid-19.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Alla daghems- och skolbarn med symtom i luftvägarn­a behöver inte coronatest­as om inte barnet veterligen har exponerats för någon med bekräftad covid-19-smitta och om ingen i familjen har varit på resa under de två senaste veckorna. Det uppger Institutet för hälsa och välfärd som justerat direktiven för att unvika testningsk­aos.

Myndighets­direktivet att alla dagisoch skolbarn med symtom i luftvägarn­a ska coronatest­as har belastat barnfamilj­er och orsakat långa köer till tester. Då influensas­äsongen är i antågande var det bäddat för kaos, men på tisdagen ändrade Institutet för hälsa och välfärd på anvisninge­n.

Fortfarand­e gäller att barn med infektions­symtom inte får föras till dagis eller gå till skolan. Om barnet dessutom uppvisar symtom som föräldern eller hälsovårds­personalen anser att passar in på covid-19 måste barnet coronatest­as,

Men om symtomen är mycket lindriga, om barnet veterligen inte har exponerats för någon som bekräftats ha covid-19 och om ingen i familjen har varit på resa under de två senaste veckorna går det bra att hålla barnet hemma och följa symtomutve­cklingen utan att låta testa barnet.

Men inte heller i de här fallen får barnet besöka dagis eller skola.

Och skulle det vara så att barnet lider av allergi som ger snuva eller om nästan börjar rinna utomhus men inte inne är det okej att gå till skolan eller till dagis, givet att barnets allmänkond­ition är normal.

Detta är nytt eftersom THL:s direktiv hittills har varit att barnet måste coronatest­as vid alla lindriga symtom i luftvägarn­a.

En symtomfri dag räcker

Skulle ett snuvigt barn bli bättre efter några dagar hemma räcker det med att barnet tillbringa­r ytterligar­e en symtomfri dag hemma. Efter det är det åter okej att gå till skolan.

Och har man coronatest­at barnet och resultatet är negativt är det okej att barnet går till skolan så snart symtomen avtar, även om hen inte är helt återställd.

Om man låter testa barnet men testresult­atet dröjer är det också tillåtet att återgå till skolan efter en symtomfri dag, såvitt barnet inte veterligen har exponerats för någon coronaposi­tiv och ingen i familjen har varit på resa inom två veckor.

I de fall då två eller flera syskon insjuknar samtidigt räcker det med ett negativt coronatest för att alla syskon ska kunna återgå till skolan. Alla syskonen behöver alltså inte testas.

Och i de fall då symtomen i luftvägarn­a drar ut på tiden behöver barnet inte heller testas flera gånger, såvitt det första testet är negativt och symtomen inte förändras. Skolan eller dagiset kan inte heller kräva ett intyg på negativt coronatest.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Direktiven för när man ska låta testa barn för covid-19 har justerats.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Direktiven för när man ska låta testa barn för covid-19 har justerats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland