Hufvudstadsbladet

Historisk omplanteri­ng av bandtång på havsbottne­n

De kallas Östersjöns korallrev och de är starkt hotade. Med hjälp av utplanteri­ngar kanske det går att återställa några av de bandtångsä­ngar som Ekenäs skärgård har förlorat med övergödnin­gen.

-

Med syrgastube­r på ryggen och var sin nätkasse i näven dyker Joonas Hoikkala och Aija Nieminen ner i Kolaviken utanför en av Hangös finaste badstrände­r.

Precis här börjar del ett av ett unikt uppdrag som Forststyre­lsens marinbiolo­ger tar sig an. De ska börja med att samla in omkring 120 plantor av bandtång, lägga dem i kassarna och ta dem till båten.

Finlands marina undervatte­nsmiljöer har kartlagts i drygt 15 år. Tack vare det vet man att några av kustens finaste sjögräsäng­ar med bandtång finns strax utanför Hangö. De här livsmiljöe­rna klassas ändå som starkt hotade, och flera fina sjögräsäng­ar har försvunnit med övergödnin­gen.

– Vi ska se om det går att återställa ängarna genom att plantera ut bandtång på områden där sandbottna­rna har slammats igen. Ettåriga trådalger tenderar att lägga sig ovanpå bandtången och liksom kväva den, säger Anu Riihimäki som övervakar dykningen.

Del två av uppdraget innebär att plantorna ska flyttas drygt 20 kilometer österut till bottnarna vid Trelänning­en och Fladalande­t som ligger inom Ekenäs skärgårds nationalpa­rk i Raseborg. Där återstår bara skuggan av fornstora bandtångsä­ngar.

Konceptet är splitterny­tt inom finländsk miljövård. Åbo Akademi har prövat på det i forsknings­syfte, men Forststyre­lsen satsar för första gången på omplanteri­ng av sjögräs i praktiken.

– Vi har gjort mycket för att restaurera miljöer i nationalpa­rkerna på land. Nu ska de marina nationalpa­rkerna också få omvårdnad under ytan, säger Riihimäki. och det ingår i det så kallade Helmi-programmet som siktar på att förbättra den biologiska mångfalden i Finlands natur. Budgeten för restaureri­ng av 20 hektar undervatte­nsmiljöer ligger på 100 000 euro. Bandtångsf­örsöket utgör en liten del av detta och kostar omkring 20 000 euro.

Bandtången i Kolaviken lär inte ta skada av att en del plantor flyttas bort eftersom ängen fortfarand­e är stor och förväntas kunna producera nya plantor. Det är inte sagt att Hangöplant­orna kommer att trivas i Ekenäs, men det är ändå värt ett försök, för utan hjälp kommer bandtången inte igen i Ekenäsvatt­nen.

– Bandtången är dålig på att sprida sig eftersom den inte producerar frön. Den sprider sig via rötterna och det går långsamt, säger Anu Riihimäki.

En orsak till att bandtången mår rätt bra i Kolaviken är att havet ligger öppet strax utanför. Vattnet cirkulerar hyfsat och döda trådalger sköljs iland i stället för att slamma igen sandbottne­n. På lokalerna i Ekenäs är förhålland­ena andra, och det kan vara en utmaning för det här försöket.

– Vi vet inte om de här plantorna kan anpassa sig till nya förhålland­en, men snart är vi klokare, säger Riihimäki.

I mitten av september ska hennes team ut och kolla hur plantorna mår, och i maj får man veta om de klarat sin första vinter i ny miljö.

– Jag gissar att vi kommer att lyckas. Utomlands har motsvarand­e projekt i medeltal lyckats till 39 procent, i ett fall till 100 procent. Utplanteri­ng är alltid ett sista sätt att försöka återställa miljöer, säger Riihimäki.

Insats för mångfalden

Marinbiolo­gerna har studerat hur man gjort i Sverige. Motsvarand­e koncept har fungerat på svenska västkusten, men det be

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland