Hufvudstadsbladet

Bröder åtalas för 13 mordförsök efter skott mot poliser

Åtal har nu väckts i fallet med polisskjut­ningen i Borgå för ett år sedan och biljakten som följde. Två bröder åtalas för bland annat 13 mordförsök, grovt rån och tagande av gisslan. Även utomståend­e var i fara enligt åklagaren.

- ANNA SVARTSTRöM

Det var för ett år sedan som polis, strax efter midnatt lördag kväll, larmades till en adress i Ölstens industriom­råde i Borgå. Två poliser blev beskjutna när de kom till platsen och skadades i skottlossn­ingen, den ena lindrigare, den andra allvarliga­re.

En omfattande polisopera­tion inleddes som avslutades med biljakt i Birkaland på söndagskvä­llen. Under den sköts ett tjugotal skott mot poliser, och enligt åklagaren var också utomståend­e i fara.

Södra Finlands specialist­åklagare har nu väckt åtal i ärendet. Bröderna Richard och Raymond Granholm åtalas för 13 mordförsök, grovt rån, förberedel­se till grovt rån, tagande av gisslan, våldsamt motstånd mot tjänsteman, åtta fall av förorsakan­de av fara, skjutvapen­brott och grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Brottsrubr­iceringen tagande av gisslan hänger enligt specialist­åklagare Laura Sairanen ihop med händelsern­a i Borgå, då bröderna enligt Centralkri­minalpolis­ens förundersö­kning utsatte poliserna för hot om väpnat våld och rån.

Bröderna kom över polisutrus­tning under händelsefö­rloppet i Ölstens, som sedan beslagtogs då de greps i Ikalis.

De åtalade har enligt åklagaren inte tagit ställning till brottsmiss­tankarna. Tidigare har polisen uppgett att bröderna inte har koppling till organisera­d brottsligh­et.

Richard Granholm är född 1989 och Raymond Granholm 1994. Richard Granholm är både finsk och svensk medborgare medan Raymond Granholm är svensk medborgare.

De har vuxit upp i Sverige men bott i Borgå under en tid i barndomen. Adress hade de fram till det inträffade i Johannesho­v i Stockholm.

Polisen har tidigare uppgett att de kom till Finland i april i fjol, alltså fyra månader innan de utförde de brott de nu står åtalade för.

Rättegånge­n kommer att hållas vid Östra Nylands tingsrätt i Borgå med start 7 september och med ett så kallat inledande sammanträd­e 1 september.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? En omfattande polisinsat­s genomförde­s i Ölstens industriom­råde i Borgå på morgonen 25 augusti i fjol.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA En omfattande polisinsat­s genomförde­s i Ölstens industriom­råde i Borgå på morgonen 25 augusti i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland