Hufvudstadsbladet

Nylandspla­nen godkändes – svenskbygd­erna knorrar

Nylands landskapsf­ullmäktige har godkänt den så kallade Nylandspla­nen som skissar upp regionstru­kturen för 30 år framåt. Det är fortfarand­e möjligt att den kritiserad­e järnvägsde­pån i Bobäck/ Mankby byggs, men däremot ser det inte ut att bli någon kustban

- PETER BUCHERT

Den har kallats farsartad långkörare, beslutspro­cessen bakom Nylandspla­nen 2050, men på tisdagen kom den till vad som kan bli ändhållpla­tsen. Efter två omstridda maratonmöt­en i början av sommaren lyckades landskapsf­ullmäktige slutligen i går klubba igenom de sista punkterna i planen.

Folkrörels­er och byalag har protestera­t för att de anser att flera delar av planen förstör värdefulla miljöer – som natur- och kulturland­skapet i Mankby/Bobäck på var sida om Ring III och kommungrän­sen Esbo/ Kyrkslätt.

Protestern­a mot planen på en järnvägsde­på i kulturland­skapet verkar inte ge gensvar. Tvärtom kan depån byggas, om än det heter att fågellivet i området måste beaktas.

Ett annat större irritation­smoment i svenskbygd­erna är att det inte verkar bli någonting av förhoppnin­gen om en järnväg från Helsingfor­s österut utmed kusten.

”Med tanke på regionens utveckling, pendlingsm­öjligheter­na och näringsliv är det mest ändamålsen­ligt att bansträcka­n skulle dras från Helsingfor­s österut via Borgå och Lovisa”, säger SFP:s vice ordfö

rande Henrik Wickström i ett pressmedde­lande.

Men då Nylands förbund skyltar med att Nylandspla­nen möjliggör nya bansträckn­ingar, som Östbanan, avser man Borgå–Kouvola och inte Borgå–Lovisa.

Den som väntar på tågförbind­else till Lovisa får därmed hoppas på regeringen, eftersom regeringsp­rogrammet fortfarand­e möjliggör att den så kallade Östra kustbanan ska platsa i en nationell plan för trafiksyst­em som är under beredning.

Nylandspla­nen möjliggör i stället den så kallade ESA-banan (Esbo–Lojo–Salo) och Flygbanan. En reserverin­g för Tallinntun­neln läggs via Helsingfor­s centrum, Böle och Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Härnäst kan man räkna med en omständig besvärspro­cess, men landskapss­tyrelsen kan ändå besluta att planen träder i kraft trots detta. Planen vinner i och för sig laga kraft först då den eventuella besvärspro­cessen är slutförd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland