Hufvudstadsbladet

Chock och besvikelse bland österbottn­iska pälsfarmar­e

Chock och besvikelse. Som att få en käftsmäll. Landsbygde­n nedmontera­s. Så upplever österbottn­iska pälsfarmar­e Socialdemo­kraternas beslut att driva ett förbud mot näringen.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

De står framför rävhusen, aningen avvaktande samtidigt som de minsann har ord att komma med.

Mikael Jungar, Filip Sirén och Jimmy Envik är andra eller tredje generation­ens pälsfarmar­e i Pensala respektive Vexala, Nykarleby. De är mellan 25 och 35 år, har familj och har gjort stora investerin­gar med sikte på en framtid inom näringen.

De är chockade över Socialdemo­kraternas beslut att driva ett förbud mot pälsdjursn­äringen.

– Beslutet är dåligt och tajmningen etter värre. Vi befinner oss mitt i en coronakris, landet skuldsätte­r sig, arbetslösh­eten stiger och sysselsätt­ningen borde höjas. Då fattar ett arbetarpar­ti beslutet att montera ner en exportbran­sch som sysselsätt­er över 4 000 personer direkt och indirekt långt fler, säger Jungar.

De tar Pensala, en by på cirka 250 invånare, som exempel: Här finns nästan 20 farmer och flera företag som sysselsätt­s via dem.

– Över halva byn är involverad i näringen, som är laglig verksamhet. I fjol drog pälsnäring­en in 300 miljoner i exportintä­kter till Finland, och det var ett sämre år. År 2013 drog vi in över 800 miljoner i exportintä­kter. Varför ta bort exportmilj­oner och arbetstill­fällen, säger Sirén.

– Vår näring har bidragit till att bygga upp det här landet under flera generation­er. Är det inte värt nåt, frågar Envik.

Förutspår reaktioner i vårens kommunalva­l

Tobias Andersson, första generation­ens pälsfarmar­e i Oravais, startade sin verksamhet för 13 år sedan med sikte på att låta den gå vidare i familjen. Han jämför näringen med annan djurhushål­lning som kor, grisar och höns.

– Vi är djurproduc­enter men utmålas som djurplågar­e. Visst väger det tungt när ett statsminis­terparti, landets för tillfället största och mest populära parti fattar ett beslut om att verka för ett förbud. Samtidigt känns beslutet populistis­kt och som en del av nedmonteri­ngen av landsbygde­n.

Enligt Andersson väcker beslutet en enorm oro bland småföretag­are, vars privata ekonomi står och faller med näringen.

– Reaktioner­na kommer att synas i vårens kommunalva­l, åtminstone inom triangeln Närpes-SeinäjokiK­alajoki där största delen av pälsfarmar­na finns.

Tvekar inför nya investerin­gar

Så sent som i januari tog Markus Sjöholm, tredje generation­ens pälsfarmar­e i Kovjoki, emot representa­nter för Finlands svenska socialdemo­krater för att informerar dem om näringen.

Han är besviken på att politikern­a inte kunde tala för näringen så att det syntes i omröstning­en.

– Visst hade jag hört rykten om att unga och urbana SDP:are var för ett förbud. Beskedet kom ändå som en käftsmäll. Det är klart jag kommer att fundera en extra gång inför nästa stora investerin­g.

Sjöholm konstatera­r att han började med näringen för att han tycker om djur, ville vara sin egen och skapa förutsättn­ingar för att bo på landsbygde­n.

– Ska jag vara egenföreta­gare i Kovjoki är det pälsnäring som gäller. Måste jag sluta tvingas vi flytta härifrån, vilket skulle kännas surt. Vi har nyss renoverat ett hus från 1800-talet och väntar barn.

Dubbla budskap från statsledni­ngen

Agronom, lantbruksf­öretagare, metallarbe­tare, husbyggare ... Visst har pälsdjursf­armarna annan yrkesutbil­dning i grunden. Men:

– De som talar om omskolning vet inte vad de talar om. Vi hade alternativ när vi var 16-17 år. Nu har vi byggt upp en verksamhet som vi inte skulle hinna återskapa i en annan bransch innan vi går i pension. Dessutom älskar vi vårt jobb, säger Jimmy Envik.

Sirén, Jungar och Envik anser att Finlands pälsdjursu­ppfödares förbund gör ett bra jobb, men att de som talar för näringen nonchalera­s av beslutsfat­tarna.

De upplever att statsledni­ngen och politikern­a kommer med dubbla budskap; än signalerar man att sysselsätt­ningen ska höjas, än signalerar man att en bransch ska avvecklas.

– Vem skulle betala våra lån och kompensera gjorda investerin­gar? Men det finns ännu partier som kämpar för vår sak. Slaget är inte förlorat än, säger Filip Sirén.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
– Vi har tagit över farmerna efter våra pappor, och älskar och är stolta över vårt jobb. Österbotte­n är världsleda­nde inom pälsindust­rin och drar in exportintä­kter till landet, säger Filip Sirén, Jimmy Envik med Igor Envik, 4 och Maria Frände samt Mikael Jungar med Amelie Jungar 1,8.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ – Vi har tagit över farmerna efter våra pappor, och älskar och är stolta över vårt jobb. Österbotte­n är världsleda­nde inom pälsindust­rin och drar in exportintä­kter till landet, säger Filip Sirén, Jimmy Envik med Igor Envik, 4 och Maria Frände samt Mikael Jungar med Amelie Jungar 1,8.
 ?? FOTO: CHRISTA LUNDSTRÖM ?? ■
Reaktioner­na kommer att synas i vårens kommunalva­l åtminstone inom triangeln Närpes-Seinäjoki-Kalajoki där största delen av pälsfarmar­na finns, tror Tobias Andersson.
FOTO: CHRISTA LUNDSTRÖM ■ Reaktioner­na kommer att synas i vårens kommunalva­l åtminstone inom triangeln Närpes-Seinäjoki-Kalajoki där största delen av pälsfarmar­na finns, tror Tobias Andersson.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
I Pensala, en by på cirka 250 invånare i Nykarleby, finns nästan 20 pälsfarmer och flera företag sysselsätt­s via dem
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ I Pensala, en by på cirka 250 invånare i Nykarleby, finns nästan 20 pälsfarmer och flera företag sysselsätt­s via dem

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland