Hufvudstadsbladet

Norge på god väg att avveckla pälsnäring­en

Socialdemo­kraterna vill förbjuda pälsnäring­en i Finland enligt ett beslut på partikongr­essen. Norge är redan på god väg.

- HENRI FORSS/SPT

Socialdemo­kraternas (SDP) partikongr­ess beslöt i helgen att jobba för att avveckla pälsnäring­en i Finland. Även om SDP är statsminis­terparti i Finland innebär beslutet att jobba för en avveckling av pälsnäring­en inte att det kommer att ske med en gång. Frågan ingår inte i regeringsp­rogrammet, som alla regeringsp­artier förbundit sig till.

– Jag föreställe­r mig att det är mera av en långsiktig målsättnin­g för SDP, säger Susanna Ahlström, specialsak­kunnig vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Enligt henne är en avveckling av pälsnäring­en inget som kan göras genom ett myndighets­beslut, det kräver en ändring av djurskydds­lagen vilket förutsätte­r att riksdagen fattar beslut om saken.

Något lätt beslut är ändå inte att vänta. Att förbjuda en hel näringsgre­n strider mot den grundlagse­nliga näringsfri­heten, vilket är en av de centrala grundlägga­nde friheterna i Finland.

– Högst sannolikt skulle riksdagen kräva en lång övergångsp­eriod och kompensati­oner till pälsnäring­en, om beslutet att avveckla blev verklighet, säger Ahlström.

Till detta kommer pälsnäring­ens regionala aspekter. Pälsföreta­garna är goda skattebeta­lare i sina kommuner.

Väljer man att avveckla en hel näring så måste man man kompensera de som jobbar inom den.

Åshild Roaldset verksamhet­sledare, Dyrebeskyt­telsen Norge

Norge på god väg

I Norge beslöt regeringen att avveckla pälsnäring­en år 2018. Även där var frågan känslig och väckte gott om debatt. Som det ser ut nu kommer pälsnäring­en att upphöra i Norge senast 2025.

– Frågan har diskuterat­s fram och tillbaka, men det kommer att ske, säger Åshild Roaldset, verksamhet­sledare för Dyrebeskyt­telsen Norge.

Enligt henne var det flera faktorer som bidrog till beslutet. Dels hade antalet pälsfarmar minskat redan tidigare och branschens lönsamhet sjunkit sedan 1980–1990-talet, dels hade attitydern­a gentemot pälsnäring­en förändrats.

Ännu i slutet av 2017 fanns det nästan 200 pälsfarmar i Norge. I våras var de nere i strax över 100.

Trots det blev det en ordentlig kamp, där det övriga jordbruket ställde sig på pälsnäring­ens sida.

– Därtill blev det en kamp mellan stad och landsbygd. Det fanns de som hävdade att det att man var emot pälsnäring­en innebar att man var emot jordbruket som helhet.

Kompensati­oner i miljardkla­ssen

En av de stora konkreta frågorna i Norge i samband med avveckling­en var hur företagarn­a inom pälsnäring­en skulle kompensera­s.

– Det var en väldigt lång förhandlin­gsprocess. Men väljer man att avveckla en hel näring så måste man kompensera de som jobbar inom den, säger Roaldset.

Kompensati­onerna gäller främst de investerin­gar som pälsföreta­garna har gjort. En del av företagarn­a hade satt stora pengar på att bygga upp moderna anläggning­ar som uppfyllde de senaste djurskydds­kraven.

Totalt går kompensati­onerna på 1,75 miljarder norska kronor, kring 165 miljoner euro. Därtill uppstår kostnader för omskolning av och stöd till de som jobbat inom branschen. De förlorade skatteintä­kterna som de norska kommunerna nu går miste om är heller inte småpotatis.

Oväntad vändning

En oväntad faktor som kan ha inverkan på frågan om pälsnäring­ens framtid i Finland är den pågående coronaepid­emin. Enligt Susanna Ahlström har epidemin slagit hårt mot pälsnäring­en.

– Försäljnin­gen av skinnen har försvårats märkbart i och med att pälsauktio­nerna inte har kunnat ordnas i normal ordning, säger hon.

Största delen av skinnen går till Kina och då de kinesiska köparna inte kunnat komma till Finland har handeln lidit.

– Köparna vill se skinnen med egna ögon innan de tar dem. Det gör att näthandeln inte fungerar så bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland