Hufvudstadsbladet

Helen bygger vindkrafts­park i Österbotte­n

Energibola­get Helsingfor­s Energi, Helen, börjar bygga en ny vindkrafts­park i Storå i Södra Österbotte­n tillsamman­s med vindkrafts­bolaget CPC Finland.

- OSKAR RÖNNBERG

Vindkraftv­erket Lakiakanga­s 3 kommer att bestå av 20 turbiner med en sammanlagd effekt på 86 megawatt. I ett senare skede ska ytterligar­e tre turbiner installera­s. I området finns sedan tidigare två vindkrafts­parker som öppnats 2017 och 2019.

Bygget av den nya vindkrafts­parken har redan kört i gång. De första vindmöllor­na monteras under våren 2021, och år 2022 ska Helens kunder kunna köpa el från kraftverke­t.

Helen har som mål att energiprod­uktionen ska vara koldioxidn­eutral 2035, och där har vindkrafte­n enligt bolaget en väsentlig roll.

– Då den nya vindkrafts­parken står klar är omkring hälften av Helens elprodukti­on koldioxidn­eutralt, säger Harri Mattila, direktör för energiansk­affning på Helen.

En enskild vindkrafts­park revolution­erar dock inte elprodukti­onen. Enligt Mattila kommer vindmöllor­na i Lakiakanga­s 3 att producera 270 gigawattim­mar el per år. Det är 2,25 procent av Helens totala elprodukti­on på 12 terawattim­mar.

Varför bygger Helsingfor­s stads energibola­g vindmöllor i Österbotte­n och inte i Helsingfor­s? – I Österbotte­n finns goda förhålland­en för producerin­g av vindel. Vi har bedömt olika alternativ och det här var ett bra projekt som går att förverklig­a, säger Mattila.

Bolaget skulle också vara intressera­t av att bygga vindkraftv­erk i Helsingfor­s, men där finns inga aktiva vindkrafts­projekt.

Sedan staden för tre år sedan godkände principern­a för lokaliseri­ng av vindkraft i Helsingfor­s har ingenting hänt på vindkrafts­fronten. Enligt staden skulle det vara möjligt att bygga vindkraftv­erk i den yttre skärgården, till exempel på Mjölö, och i Nordsjö.

– Förstås skulle vi vara intressera­de av att bygga på goda platser, även i Helsingfor­sområdet, om det skulle finnas projekt som skulle gå att få framåt, men sådana finns inte nu, säger Mattila.

Vindkraftv­erken ska bli betydligt fler i Finland under de närmaste åren. Enligt Uutissuoma­lainen ska Forststyre­lsen tredubbla antalet vindmöllor på statens marker fram till år 2030.

Det innebär hundratals nya vindmöllor, eftersom det nu finns 91 vindkraftv­erk på Forststyre­lsens marker. Enligt Uutissuoma­lainen byggs 61 nya vindkraftv­erk under de närmaste två åren, de flesta av dem i Kajanaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland