Hufvudstadsbladet

Marin och Vanhanen: Mycket är osäkert inför nästa statsbudge­t

Ministerie­rnas önskemål inför budgetåret 2021 överstiger budgetrama­rna med flera miljarder.

- ARI SUNDBERG/SPT

Kommunerna­s ekonomi och hanteringe­n av den förlust som Veikkaus förväntas göra i år hör till de största utmaningar­na i höstens budgetförh­andlingar, säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C) efter att regeringen på tisdagen gått igenom varje ministeriu­ms behov och önskemål.

– Det finns många osäkerhets­moment inför nästa år. Ett exempel är det framtida vaccinet mot coronaviru­set och de kostnader det medför, säger Vanhanen.

Vanhanen säger att gapet mellan de budgetmede­l som finns att tillgå och det ministerie­rna begär är flera miljarder.

– Det är i och för sig inget ovanligt, så är det ofta, säger Vanhanen.

– Det innebär att höstens budgetförh­andlingar måste förberedas väl. Men nu har i alla fall alla ministerie­r koll på varandras behov och på helheten.

Statsrådet tillämpade i år ett nytt sätt att förbereda budgetförh­andlingarn­a. I stället för att föra diskussion­er om Finansmini­steriets budgetförs­lag med varje ministeriu­m separat, såsom man tidigare gjort, samlade man alla ministerie­r runt samma bord.

– På det sättet fick alla en bild av varandras behov, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

Finansmini­steriets budgetförs­lag för nästa år har en slutsumma på 61,6 miljarder euro. Räknar man med alla tilläggsbu­dgetar är statsbudge­tens slutsumma i år 67,3 miljarder. Ursprungli­gen var årets statsbudge­t 57,7 miljarder men pandemin har kraftigt höjt på statens utgifter.

Budgetförs­laget för nästa år visar på ett underskott på 7 miljarder euro.

Statsskuld­en förväntas nästa år öka till 132 miljarder euro.

 ?? FOTO: STATSRåDET­S KANSLI/SPT ?? ■
Finansmini­ster Matti Vanhanen säger att utmaningar­na är många inför höstens budgetförh­andlingar.
FOTO: STATSRåDET­S KANSLI/SPT ■ Finansmini­ster Matti Vanhanen säger att utmaningar­na är många inför höstens budgetförh­andlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland