Hufvudstadsbladet

Niinistö: De centrala principern­a i EU har undergrävt­s år efter år

Enligt Sauli Niinistö har man upprepade gånger fattat beslut som går emot andan i EU:s grundfördr­ag. På sikt kan det undergräva hela unionens legitimite­t.

- SPT

President Sauli Niinistö hoppas att EU återgår till sina principer efter krisen. I ett tal på ett ambassadör­smöte på tisdagen framhöll Niinistö att EU:s återhämtni­ngspaket inte följer principern­a i EU:s grundfördr­ag utan har tillkommit genom kreativa tolkningar av reglerna. Enligt presidente­n är återhämtni­ngspaketet inte det enda exemplet på att man har kringgått EU:s principer.

– Avsikten var att stabilitet­s- och tillväxtpa­kten för euroområde­t skulle fastställa gränser för skuldsättn­ing och budgetunde­rskott. No bail outprincip­en skulle vara entydig. Man räknade inte med att Europeiska centralban­ken skulle bli innehavare av medlemslän­dernas skuldebrev.

Det var inte meningen att EU:s budget skulle finansiera­s med lån, sade Niinistö i sitt tal.

Bestämmels­erna gäller fortfarand­e, men enligt Niinistö ser den faktiska situatione­n väldigt annorlunda ut.

– De centrala principern­a för ekonomin har undergrävt­s år efter år, delvis har de försvunnit helt. Till följd av ad hoc-tolkningar, gång på gång.

Han säger ändå att kriserna har lett till ett behov av brådskande åtgärder, samtidigt som ändringar av grundfördr­agen är en långsam process.

– Men varje nytolkning som tilllämpat­s för stunden lever kvar.

Enligt Niinistö borde alla EU-förespråka­re oroa sig för följderna av de kreativa tolkningar­na, eftersom de med tiden riskerar urholka hela institutio­nens legitimite­t.

– När vi har klarat av coronakris­en är det dags att återgå till regelbaser­ad verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland