Hufvudstadsbladet

Sverige: Tusentals felaktiga svar från kinesiska corona-självteste­r

Närmare 4 000 svenskar har gjort självteste­r som har gett felaktiga svar. Felet upptäcktes nyligen i två laboratori­er och behandlas just nu av Folkhälsom­yndigheten.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Sammanlagt 3 700 personer har gjort så kallade egentest där man utför testet själv och sedan skickas materialet till två laboratori­er, där felet också upptäcktes.

Det är fråga om ett kinesiskt testkit som har gett ett positivt utfall på ett så kallat PCR-test, som visar om personen har en pågående infektion, men inte kan upptäcka om det finns antikroppa­r efter infektion.

De som har fått falska svar finns i nio svenska regioner, och kommer att kontaktas personlige­n för att få det rätta svaret.

Enligt avdelnings­chef Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsom­yndigheten upptäcktes felet i laboratori­ernas kvalitetss­äkringsana­lyser.

– De här laboratori­erna har identifier­at att det finns brister i ett kommersiel­lt kit som man köper från Kina. Det är ett CE-märkt kit som inte har hållit den kvalitet som man uppger, säger hon vid Folkhälsom­yndigheten­s, Socialstyr­elsens och Myndighete­ns för samhällssk­ydd och beredskaps gemensamma presskonfe­rens på tisdagen.

Kan man känna sig trygg med testningen, frågar en reporter på pressträff­en.

– Man kan som medborgare känna sig trygg med testningen, svarar

Karin Tegmark Wisell och säger att händelsen inte leder till skärpta kontroller.

Det felaktiga testkitet är anmält till Läkemedels­verket. De aktuella provsvaren är lämnade från mars till mitten av augusti.

Eftersom produkten exporterat­s från Kina till många andra länder har Folkhälsom­yndigheten informerat motsvarand­e myndighete­r i Europa samt WHO om det inträffade.

Smittsitua­tionen ser ljusare ut – besöksförb­ud analyseras

Jämfört med resten av Europa ser den svenska smittsitua­tionen relativt ljus ut efter en liten uppgång men statsepide­miologen vill ändå tona ner det.

– Vi ska inte ha för högra växlar när det gäller det, vi såg motsvarand­e utveckling i många andra länder, säger Anders Tegnell.

I Sverige har sammanlagt 5 814 människor dött efter att insjuknat i covid-19. Det är en fler än för ett dygn sedan.

Besöksförb­udet för dem som bor på äldreboend­en har kritiserat­s hårt under de senaste veckorna i Sverige. Därför ska Socialstyr­elsen analysera frågan för att se om det inom den närmaste framtiden skulle vara möjligt att slopa förbudet.

Den 15 september ska Socialstyr­elsen

lämna ett underlag till regeringen om besöksförb­udets framtid.

– Riskerna är väsentligt mindre, men nu gäller det att väga om det är en tillräckli­gt låg risk för att kunna häva besöksförb­uden. Men skulle det här hävas den 1 oktober skulle vi inte kunna garantera att smittriske­n helt är elimineras, säger folkhälsor­ådet Iréne Nilsson Carlsson vid Socialstyr­elsen.

En annan fråga är möjlighete­n att utöka antalet åskådare vid idrottseve­nemang, konserter eller teaterföre­ställninga­r.

Enligt statsepide­miolog Tegnell kommer Folkhälsom­yndigheten att ge ett svar på det här ”under veckan”. Just nu är större folksamlin­gar än 50 personer förbjudna vilket drabbar idrottsför­eningar och kulturutöv­are hårt.

Villiga att vaccinera sig

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap har gjort en rullande enkät på den svenska viljan till social distanseri­ng och tilltron på den svenska coronastra­tegin sedan i mars.

– Det är fortsatt stabila resultat på det stora hela, säger Svante Werger som är strategisk rådgivare vid MSB.

– Det är få stora svängninga­r och tvära kast.

Nu har man lagt till frågan om inställnin­gen till att vaccinera sig mot coronaviru­set.

– Drygt sex av tio uppger att de säkert eller troligtvis kommer att vaccinera sig, konstatera­r Werger.

Bara fyra procent säger att de definitivt inte kommer att vaccinera sig.

Norge upprättar smittspårn­ingsteam

Den norska regeringen följer noggrant med vad som händer på östgränsen och beslöt i går att invånare i två av Sveriges regioner, Södermanla­nd och Norrbotten, slipper karantän vid besök i Norge.

Samtidigt införs också sannolikt karantän för Tyskland och Liechtenst­ein på grund av ökat antal smittade.

Samtidigt meddelade den norska regeringen att man inrättar ett nationellt smittspårn­ingsteam som ska stötta kommunerna i spårningen också när den går tvärs över kommungrän­ser, säger smittskydd­sdirektör Frode Forland vid det norska Folkehelse­institutet enligt NRK.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Närmare 4 000 svenskar har gjort självteste­r som har gett felaktiga svar, meddelar svenska Folkhälsom­yndigheten.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Närmare 4 000 svenskar har gjort självteste­r som har gett felaktiga svar, meddelar svenska Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland