Hufvudstadsbladet

Patient i Hongkong coronasmit­tad två gånger

Med 4,5 månaders mellanrum har en patient i Hongkong diagnostis­erats med covid-19 två gånger. Det kan innebära att immunitete­n efter att ha smittats av viruset bara varar i några månader.

-

En 33-årig datateknik­er i Hongkong tros ha infekterat­s med coronaviru­set två gånger.

Det konstatera­r forskare vid The University of Hong Kong i en ännu inte publicerad, men godkänd, artikel i Clinical Infectious Diseases.

Efter en genomgånge­n infektion kan virusreste­r finnas kvar under en längre tid. Men enligt forskarna blev mannen infekterad med 4,5 månaders mellanrum. Dessutom visade sekvenseri­ng av viruset vid båda tillfällen­a på uppenbara olikheter, vilket tyder på att det verkligen rör sig om en återinfekt­ion, skriver forskarna. Vid det andra tillfället fick dock patienten endast lindriga symtom, vilket får forskarna att spekulera i att sjukdomen kanske blir mildare vid det andra tillfället.

Om uppgiftern­a stämmer, kan det innebära att en immunitet efter en genomgånge­n infektion av sarscov-2 bara varar några månader. Å andra sidan är detta, så vitt man vet, det första och hittills enda fallet av en återinfekt­ion.

Läkaren Charlotte Thålin, som forskar på coronaviru­sets immunitet vid Danderyds sjukhus i Stockholm, är dock skeptisk.

– Det här en enstaka case-report som det är jättesvårt att dra slutsatser av. Man skulle vilja veta om och hur han var bekräftat smittad vid de olika tillfällen­a. Den här patienten kanske hade ett nedsatt immunförsv­ar, vi vet inte. Det här viruset har ändå funnits i över ett halvår och vi har inte sett något liknande tidigare, så jag är långt ifrån övertygad, säger hon.

JOHAN NILSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland