Hufvudstadsbladet

Trumps son: Biden är Loch Ness-monstret

Varningar för att seger för Demokrater­na i höstens presidentv­al skulle leda till ”radikal socialism” haglade under inledninge­n av Republikan­ernas konvent. President Donald Trumps äldste son Don Trump kallade Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden för ”

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Det var en stridslyst­en presidents­on som intog scenen. Don Trump beskrev faderns skattesänk­ningar och avreglerin­gar som ”raketbräns­le” för tillväxten och skyllde vårens ekonomiska kollaps på Kinas kommunistp­arti.

Familjen Trump kallar ofta coronaviru­set för ”Kinaviruse­t” och presidente­n har anklagat Peking för att mörka siffror efter utbrottet.

– Peking-Biden är så svag gentemot Kina att underrätte­lseväsende­t nyligen drog slutsatsen att Kommunistp­artiet föredrar Biden, dundrade Don Trump.

Liknelsen med det mytiska skotska sjöodjuret i Loch Ness handlade om den tidigare vicepresid­entens närmare ett halvt sekel långa karriär i Washington DC:s politiska värld, något Trump med flera kallar för ”träsket”.

”Vill stjäla din frihet”

Liksom flera andra målade presidents­onen ut Demokratis­ka partiet och Joe Biden som ”radikala socialiste­r” som kommer att höja skatter, stoppa den ekonomiska återhämtni­ngen och strypa människors frioch rättighete­r. Hans flickvän, juristen och Fox News-programled­aren Kimberly Guilfoyle, gav ett liknande budskap.

– De vill stjäla din frihet! De vill kontroller­a vad du ser och tänker och tror på så att de kan kontroller­a hur du lever! hävdade hon om Demokrater­na.

Det är tydligt att valrörelse­n redan blivit smutsig och eldar på polariseri­ngen, ingen demokratis­k väljare skulle känna igen sig i de beskrivnin­gar av partiet som framfördes av de republikan­ska talarna.

Det är även tydligt i mediebevak­ningen av partikonve­ntet. Trumpkriti­ska tidningar som The New York Times och The Washington Post – ”falska medier” enligt presidente­n – faktakolla­de talen och tar i sin bevakning upp felaktighe­ter som framförts. I Fox News, som anses stå presidente­n nära, beskrivs konventet som ”upplyftand­e” och ”sensatione­llt effektivt”.

Styrs av Pelosi?

Den votering då Donald Trump formellt utsågs till presidentk­andidat genomförde­s redan i början av den i huvudsak digitala sammankoms­ten. Kort därpå dök presidente­n själv upp i mässhallen i Charlotte i North Carolina, där viss aktivitet pågår, och anklagade Demokrater­na för att fuska eftersom man under pandemin förordar poströstan­de.

Trump kommer att framträda under konventets alla fyra dagar och bryter därmed traditione­n att tala först den sista dagen. Presidente­ns fyra vuxna barn och landets första dam Melania Trump talar också, och partikonve­ntet har liknats vid en hyllning till familjen Trump.

Republikan­erna har valt att, med hänvisning till det nedbantade konventet, i år inte anta något nytt partiprogr­am utan håller fast vid Trumps ”Amerika först” som antogs 2016.

Men president Trump har haft ett tufft år. Pandemin och dess ekonomiska effekter har slagit undan hans kanske främsta argument för att bli omvald; den tidigare så goda ekonomin.

Han har också anklagats för dåligt ledarskap under de landsomfat­tande protester mot rasism och diskrimine­ring som blossade upp efter att svarte George Floyd dog under ett brutalt polisingri­pande i maj.

Att partiet nu vill visa upp mångfald är tydligt. Den ende svarte republikan­en i senaten, Tim Scott, hade en framträdan­de talarroll på premiärdag­en liksom den tidigare FN-ambassadör­en Nikki Haley, som har indiskt påbrå.

– I stora delar av Demokratis­ka partiet är det nu modernt att säga att Amerika är rasistiskt. Det är en lögn. Amerika är inte ett rasistiskt land, sade Haley i anförandet där hon även attackerad­e Biden och sade att han styrs av talmannen Nancy Pelosi och Vermontsen­atorn Bernie Sanders.

 ?? FOTO: SUSAN WALSH/TT-AP ?? Don Trump i en talarstol i Washington, där han spelade in sitt tal till Republikan­ernas partikonve­nt.
FOTO: SUSAN WALSH/TT-AP Don Trump i en talarstol i Washington, där han spelade in sitt tal till Republikan­ernas partikonve­nt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland