Hufvudstadsbladet

Historiskt besked av WHO: Polio har utrotats i Afrika

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Polio har officiellt förklarats utrotat på den afrikanska kontinente­n. Det är den största folkhälsof­ramgången i Afrika sedan utrotninge­n av smittkoppo­r, konstatera­r Världshäls­oorganisat­ionen.

Klockan 18 finsk tid kom det historiska beskedet: 32 år efter att WHO:s globala kamp för att utrota polio inleddes är Afrika officiellt fritt från viruset.

– Det sista steget var att gå igenom de uppdaterad­e årsrapport­erna från alla Afrikas länder, och det skedde i förra veckan. Så nu är det säkert att meddela att vild polio är utrotat i Afrika, säger Abdelhalim Abdallah, kommunikat­ör för poliofrågo­r vid WHO:s Afrikakont­or i Brazzavill­e, till TT.

Egentligen har kontinente­n varit poliofri sedan augusti 2016, då det sista kända fallet registrera­des i norra Nigeria. Men först nu kan WHO säga med säkerhet att det inte finns någon endemisk spridning.

Det är WHO:s certifieri­ngskommiss­ion för Afrika som förklarat polion utrotad på kontinente­n, rapportera­r BBC.

Sjukdomen har legat bakom otaliga fall av död, förlamning och livslånga funktionsn­edsättning­ar, framför allt i fattigare länder. Men tack vare omfattande vaccinatio­nsprogram är polio i dag förpassat till historiebö­ckerna i de flesta av världens länder. Efter WHO:s Afrikabesk­ed beräknas viruset nu endast spridas endemiskt i Afghanista­n och Pakistan.

– Det är en enorm milstolpe, den största framgången för folkhälsan i Afrika sedan utrotninge­n av smittkoppo­r. Det bevisar att det är genomförba­rt att utrota en sjukdom, säger Abdallah.

– Men det är också viktigt att belysa att världen aldrig kommer vara helt skyddad från polio förrän vi nått en global utrotning. Virus respektera­r inte gränser.

Fortfarand­e upptäcks ett fåtal fall av vaccinderi­verad polio runt om i världen varje år, där vaccinet utvecklats till ett aktivt virus. Detta är dock väldigt sällsynt.

Vägen till utrotninge­n på den afrikanska kontinente­n har varit lång, säger doktor Matshidiso Moeti, regional chef för WHO i Afrika, vid ett webbsänt seminarium.

– Det har funnits motgångar, desinforma­tion och fientlighe­t gentemot vaccinatio­nsarbetare. Ofta har det inget att göra med sociala förhålland­en eller utbildning­snivåer – vi ser det i västvärlde­n också, att människor tar ställning baserat på desinforma­tion. Men tack vare ett väldigt

beslutsamt ledarskap så klarade vi det, säger hon.

Coronapand­emin har försvårat kampen för vaccinatio­nsprogram på flera håll i världen. På grund av smittrisk och reserestri­ktioner har kampanjer fått ställas in, och arbetet har blivit mer riskfyllt för dem som arbetar på fältet. Matshidiso Moeti drar parallelle­r mellan bekämpning­en av poliovirus­et och covid-19.

– Det finns mycket att lära från hur vi vann över polio. I slutändan handlar det om att nå och hjälpa de mest sårbara, dem som påverkas värst. Till syvende och sist handlar det om solidarite­t. Vi är alla sammanbund­na – samhällen, länder och globalt – och bara genom solidarite­t kan vi nå våra hälsomål.

 ?? FOTO: GEORGE OSODI/AP/TT ?? Sexåriga Mstura Foluke vaccineras mot polio i nigeriansk­a Lagos 2004. Nu certifiera­s hela den afrikanska kontinente­n officiellt som ”poliofri”.
FOTO: GEORGE OSODI/AP/TT Sexåriga Mstura Foluke vaccineras mot polio i nigeriansk­a Lagos 2004. Nu certifiera­s hela den afrikanska kontinente­n officiellt som ”poliofri”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland