Hufvudstadsbladet

Omfattande hälsovård tryggar utveckling­en

- HANNELE VIRTANEN REA NOPONEN specialsak­kunniga i utveckling­soch katastrofh­älsa Finlands Röda Kors

GLOBAL HäLSA Coronapand­emin är den första globala humanitära krisen i historien som har drabbat världens alla hörn samtidigt. I krisens kärna finns hälsan, men den avslöjar vårt beroende av varandra även i många andra avseenden.

Epidemier och pandemier är ett hot mot hälsan och stabilitet­en på alla nivåer: lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Beredskaps­nivån är för närvarande otillräckl­ig.

Coronapand­emin har visat att sjukvårdss­ystemen måste stärkas, att uppföljnin­gen av sjukdomar måste bli effektivar­e och att epidemiber­edskapen måste bli bättre, överallt. För att samhällens grundlägga­nde funktioner ska vara tryggade måste tillgången på hälsovård vara säkerställ­d.

Situatione­n är mest sårbar där den offentliga hälsovårde­n inte är kapabel att producera övergripan­de primärvård­stjänster ens under normala förhålland­en. Mest alarmerand­e är situatione­n i konfliktlä­nder, där hela hälsovårds­systemet i värsta fall har kollapsat.

Hårdast drabbar coronapand­emin människor som redan är utsatta. De som inte har några skyddsnät, besparinga­r eller möjlighete­r till distansarb­ete på samma sätt som i den privilegie­rade västvärlde­n. Även i industrilä­nder slår pandemin hårdast mot dem som redan är i en svår situation.

Utöver de direkta konsekvens­er har pandemin effekter också på hur andra sjukdomar sprids och behandlas, i synnerhet i utveckling­sländerna. Även i industrilä­nderna förlängs vårdköerna när resurserna är reserverad­e för coronapati­enter.

Den ansedda brittiska tidskrifte­n The Lancet bedömer att situatione­n äventyrar tillgången på hälsovårds­tjänster för i synnerhet mödrar och barn. Även vaccinatio­nsprogram har i vissa fall avbrutits.

I samband med coronapand­emin talar man mycket om hälsosäker­het. Det går att agera effektivt i krissituat­ioner då man under normalförh­ållanden har satsat på resiliense­n och har ett sjukvårdss­ystem som medborgarn­a litar på och som kompletter­as av aktörer i civilsamhä­llet.

Hälsovårds­tjänster med global omfattning är ändå en mycket större utveckling­soch människorä­ttsfråga. Under de senaste åren har Finlands långsiktig­a finansieri­ng av det internatio­nella hälsoarbet­et minskat. Finland bör höja utveckling­sfinansier­ingen som fokuserar på hälsa till den tidigare nivån och främja i synnerhet finansieri­ng av hälsovårde­n i de minst utvecklade länderna.

Finlands utveckling­spolitik ska uppfylla målen för en hållbar utveckling, och därför måste förverklig­andet av globala hälsovårds­tjänster ha en central roll. Dessutom ska civilsamhä­llets roll i det förebyggan­de hälsoarbet­et stärkas för att kompletter­a hälsovårds­tjänsterna, såväl i Finland som ute i världen.

På olika håll i världen stöder just nu miljoner frivilliga, som Röda Korset har utbildat, de profession­ella inom hälso- och socialvård. De hjälper sina medmännisk­or i det egna samhället att förebygga sjukdomar, känna igen symtom och söka sig till vård. De deltar också i olika former av omsorgsarb­ete. Ett starkt civilsamhä­lle gör det möjligt att med låg tröskel ingripa redan innan situatione­n utvecklar sig till en epidemi.

Finland ska framhäva sin roll som främjare av sexuell och reprodukti­v hälsa. Det är viktigt att prata om ämnet som en mänsklig rättighet just nu, när pandemin gör det svårare för mödrar och barn att få vård, och en del länder minskar eller skärper finansieri­ngen som är avsedd för främjande av sexuell och reprodukti­v hälsa.

De finländska myndighete­rna, organisati­onerna och den privata sektorn har kompetens och innovation­er. Den kompetense­n ska Finland utnyttja och hjälpa dem som drabbas hårdast av de globala hälsokrise­rna. Ett tydligt engagemang och en klar satsning på att stödja hälso- och sjukvården internatio­nellt är en satsning på hållbar utveckling, men även på Finlands egen hälsosäker­het.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland