Hufvudstadsbladet

Vad är plan B och C?

”Det är hög tid för Norden och Baltikum att se över vad man kan göra för att plan A, dagens rådande ordning, kan överleva men också på allvar ha en idé om plan B och plan C.”

- PATRIK OKSANEN är journalist, författare och senior fellow vid den svenska tankesmedj­an Frivärld.

Försämring­arna sker allt snabbare i vår omvärld och vi har svårt att ta in det som sker och vilka risker det medför, som i Belarus. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko försöker avleda uppmärksam­het från demonstrat­ionerna efter valfusket, iklädd uniform, genom att slå på trumman om att Nato skulle hota landet. Ett misstag vid gränsen kan bli förödande.

Det belarusisk­a folkets frihetstör­st, 30 år efter sina grannar, är förståelig. Demonstrat­ionerna är imponerand­e i omfattning och utformning. Samtidigt sitter alla parter med dåliga kort. Lukasjenko har tappat ansiktet och är nu beroende av att Vladimir Putin håller honom under armarna. Om folket inte håller sig borta från gator och torg finns bara mer repression att ta till för Lukasjenko. Den spiralen kan sluta i blodbad.

Putin har inte heller de bästa korten. Relationen till Lukasjenko är inte särskilt hjärtlig, men om Minsk kan avsätta en president med demonstrat­ioner så kan man göra det i Moskva också. Därför vill Putin få demonstrat­ionerna att ebba ut innan man kan börja byta ledare i Minsk. Skulle opposition­en utveckla sig i västlig riktning eller om Lukasjenko tappar kontrollen och det blir blodbad är det sannolikt att Ryssland går in militärt, men till ett högt pris. Militär interventi­on utan folkligt stöd blir farligt och kommer att utlösa fler sanktioner från väst.

Opposition­en sitter också med dåliga kort. Man är enig om att Lukasjenko måste bort och politiska fångar friges, men därutöver är opposition­en långt ifrån homogen. Vad gör man om Lukasjenko, med rysk hjälp, fortsätter att behålla kontrollen över våldsmonop­olet och sitter kvar? Hur länge orkar opposition­en mobilisera fredligt om hoppet om en snar förändring minskar? Dessutom riskerar våldsamhet­er att utlösa en rysk inmarsch.

EU och väst har också dåliga kort, sanktioner­na kommer inte att förändra läget i Minsk.

Belarus är inte det enda exemplet på ökad osäkerhet. USA har aviserat neddragnin­gar av trupperna i Tyskland och, vad värre för oss nordbor, även i Norge där Marinkåren drar tillbaka 700 soldater. En viktig strategisk snubbeltrå­d försvinner när USA bara lämnar kvar 20 man. Lägg till spänningar­na mellan Grekland och Turkiet i Medelhavet och vad som händer med den europeiska säkerhetso­rdningen om Donald Trump blir omvald som USA:s president. En andra mandatperi­od med Trump kan leda till att USA lämnar Nato, vilket förre säkerhetsr­ådgivaren John Bolton varnat för. Slutakten från Helsingfor­s 1975 och Parisstadg­an från 1990 kan då bli helt överspelad­e om Putin får igenom att skapa en ny säkerhetso­rdning som kretsar kring stormakter­s intressen på bekostnad av små staters suveränite­t. Skulle det ske öppnar det för att delar av Östersjön hamnar i rysk inflytelse­sfär om inte EU kan fylla vakuumet efter USA.

Det är hög tid för Norden och Baltikum att se över vad man kan göra för att plan A, dagens rådande ordning, kan överleva men också på allvar ha en idé om plan B och plan C och skapa förutsättn­ingar för dess genomföran­de vid ett krisläge. Men ni kan nog glömma att få höra presidente­r, statsminis­trar och utrikesmin­istrar diskutera B och C i offentligh­eten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland