Hufvudstadsbladet

Ta förnuftet till fånga

- NINA AF HäLLSTRöM Esbo

BUDGETEN Enligt Finansmini­steriets budgetförs­lag vill man skära ner anslagen till våra social- och hälsovårds­organisati­oner med 127 miljoner euro, vilket är 33 procent mindre än i år. I propositio­nen föreslås 252 miljoner i bidrag till samfund och stiftelser som jobbar för hälsa och socialt välmående. I år beviljades 380 miljoner euro. Skillnaden är enorm!

Om nedskärnin­garna blir av försämras verksamhet­sförutsätt­ningarna för organisati­onerna drastiskt. De här organisati­onerna arbetar med personer som har en sårbar ställning i samhället, eller som annars behöver stöd och hjälp. Det handlar om barn, unga, seniorer, missbrukar­e,

långtidssj­uka, personer med funktionsn­edsättning eller psykisk ohälsa. Finansieri­ngsproblem­en till dessa allmännytt­iga organisati­oner måste lösas på ett hållbart sätt.

Coronakris­en har lyft fram styrkor i vårt samhälle, men också svaghetern­a har accentuera­ts. Isolation, ensamhet och brist på mänskliga kontakter har orsakat sämre hälsa hos många utsatta personer. Social- och hälsovårds­organisati­onerna kunde under krisen kvickt ändra på sina verksamhet­sformer så att målgrupper­na fick stöd i den försvårade situatione­n. Bland annat erbjöds digitalt kamratstöd och hjälp för personer med mentala problem.

De föreslagna nedskärnin­garna skulle leda till uppsägning­ar inom organisati­onerna. Det betyder att arbe

tet för personer som är sårbara i samhället minskar, vilket leder till ökat tryck på offentliga tjänster i kommunerna. Det skulle vara oerhört kortsiktig­t att minska på verksamhet­sförutsätt­ningarna då de här organisati­onerna behövs som mest.

Finansieri­ngen av de allmännytt­iga organisati­onerna har sin bas i Veikkaus understöd. Veikkaus intäkter har minskat på grund av olika orsaker. Under coronakris­en stängdes spelautoma­ter och casinon. Dessutom avbröts fotbolls- och ishockeyse­rier vilket minskade intäkterna från vadslagnin­g.

Utmaningar­na med organisati­onernas finansieri­ng kunde lösas till exempel med att sänka lotteriska­tten, genom att flytta vissa bidragsmot­tagare under budgetfina­nsiering eller genom att helt enkelt kompensera minskninge­n av Veikkaus intäkter med budgetmede­l. De allmännytt­iga organisati­onerna har varit alltför beroende av pengar från Veikkaus.

Jag önskar att regeringen nu tar sitt förnuft till fånga och med det snaraste hittar en hållbar lösning till de här kvistiga finansieri­ngsutmanin­garna. Framför allt ställer jag mitt hopp till mitt eget partis SFP:s riksdagsle­damöter att de gör sitt yttersta i budgetförh­andlingarn­a för att nå ett varaktigt resultat.

Då de allmännytt­iga organisati­onerna mår bra mår också medborgars­amhället bra – och det kommer alla finländare till gagn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland