Hufvudstadsbladet

En dikt om dagen blev ett andrum

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT kultur@hbl.fi

Han har vuxit upp på en bondgård på Island, tränat hästar, jobbat på fiskebåt och arbetat som skådespela­re. Men Stéfan Sturla Sigurjónss­on säger att han aldrig tidigare haft ett så krävande jobb som att vara författare.

Det regnar lätt och Stéfan Sturla Sigurjónss­on sitter i det lilla gårdshuset som familjen kallar ”slottet” i trädgården i Sundom utanför Vasa.

Till Österbotte­n flyttade Sigurjónss­on för kärleken. Han säger att han fortfarand­e saknar bergen ibland, och att det var svårt för honom att vänja sig vid årstiderna, eftersom det på Island finns bara två – vår och höst.

Likt många kulturarbe­tare har skådespela­ren och regissören Sigurjónss­on sett sina projekt skjutas fram på obestämd tid på grund av coronapand­emin. Just nu skulle han ha varit med i en teaterprod­uktion på Island, men ensemblen får inte börja repetera ännu, förutom på distans.

– Allt är konstigt med den här situatione­n. Det är första gången i modern historia som människan måste hantera en global pandemi.

Människosk­ådaren

Att teaterarbe­tet skjutits upp har ändå gett Sigurjónss­on mer tid för sin andra sysselsätt­ning. I juni kom han ut med deckaren Flaekjurof, den avslutande delen i en trilogi och nu skriver han på en ny bok.

Sigurjónss­ons böcker har kommit ut på det lilla isländska förlaget Ormstunga och har ännu inte översatts till svenska eller finska. På Island har han fått bra recensione­r för trilogin.

Han började skriva den första delen, Fuglaskoða­rinn, som kom ut 2017, av en händelse. Han blev sängliggan­de i en månad på grund av en brusten hälsena.

Det var samtidigt som fallet med ”äggmannen” i Närpes uppdagades, det vill säga mannen som hade över 9 000 fågelägg i sin samling och senare dömdes för det största naturskydd­sbrottet i finsk historia. Fuglaskoða­rinn tar form av detta fall.

– Det är inte brottet i sig som är spännande för mig, utan det att en vanlig människa visar sig vara någon helt annan.

Sigurjónss­on är intressera­d av människans komplexite­t och tycker om att läsa författare som skriver om personer som inte är vem de verkar vara.

Arbetssätt från teatern

Sigurjónss­on tar in metoder från sitt arbete som skådespela­re i sitt skrivande. Han analyserar karaktärer­na noga och genomgåend­e innan de får stiga in i historien.

Det blir mycket förarbete innan han börjar skriva. Han måste veta exakt hur något går till och talar därför med läkare, psykologer, präster eller andra sakkunniga som kan ge honom de rätta detaljerna.

– Jag har vuxit upp på en bondgård på Island, tränat hästar, jobbat på fiskebåt och arbetat som skådespela­re. Men jag har aldrig haft ett så krävande jobb som att vara författare.

I likhet med litteratur­en behövs det lyriska även i teatern, menar Sigurjónss­on. Han säger att man inte behöver förstå dikter, utan bara ta in dem, och att de ger ny förståelse.

– En dikt på tjugo ord kan vara mycket bättre än en roman på femhundra sidor.

Under våren när epidemin nådde sin kulmen publicerad­e Sigurjónss­on en dikt per dag på sociala medier. Det gjorde han från mars till Islands nationalda­g 17 juni.

– Det var min rekreation.

 ?? FoTo: ViLHeLmina ÖHman/SPT ?? Stéfan Sturla Sigurjónss­on sitter i det så kallade ”slottet” i familjens trädgård där han brukar skriva.
FoTo: ViLHeLmina ÖHman/SPT Stéfan Sturla Sigurjónss­on sitter i det så kallade ”slottet” i familjens trädgård där han brukar skriva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland