Hufvudstadsbladet

Bara Mannerheim kan förmå den finländska mannen att bära munskydd

-

bästa läsare, häromdagen stod jag utanför matbutiken med ett munskydd i handen och utkämpade en inre strid. Gång på gång förde jag det förhatliga tygstycket mot munnen, lika ofta avbröt jag min rörelse. Motstridig­a nervimpuls­er fick mina händer att skälva av vanmakt.

Intellektu­ellt sett var myndighete­rnas färska rekommenda­tioner visserlige­n ingen svår nöt att knäcka. Också den klenaste skalle förstår att coronakris­en fordrar kollektivt handlande och att vi följer gemensamma spelregler, också då vi som individer hyser tvivel om dem. Du får gärna avsky högertrafi­k, men det är hälsosamt att anpassa sig till motorvägen­s realitet.

Ändå: Det hjärnan vet är inte alltid det hjärtat vill. Och uppenbarli­gen var jag inte den enda butiksbesö­karen som hade ett motsträvig­t hjärta. Kunderna utan munskydd utgjorde en förkrossan­de majoritet.

Eftersom finländare i gemen inte är korkade misstänker jag att vi har att göra med något patologisk­t i folksjälen, eventuellt en allmänt spridd genmutatio­n som triggar svårartad uppstudsig­het i vårt folk (kanske särskilt bland äldre män, för de var överrepres­enterade bland munskyddss­kolkarna).

Men för all del, inte var jag bättre än någon annan. Tvärtom – genom århundrade­n av evolution kunde jag känna bonden Lallis trotsiga blod svalla i mina ådror.

Starka rekommenda­tioner? Bah!

Sanna och Sauli talar allvarsord? Pöh!

Spöka ut sig med stympad bh på näsan? Över min döda kropp!

Och samtidigt – liksom en oktav under mina obstinata skov – erfor jag också ett dovt, masochisti­skt begär att tvingas till underkaste­lse av någon mysigt auktoritär landsfader av det slag som inte längre tillverkas.

där stod jag alltså, villrådig och olycklig, med ett allt mer kontaminer­at munskydd i handen.

I ett sista desperat försök att vinna striden över mig själv slöt jag ögonen och åkallade den enda auktoritet som jag i egenskap av finländsk man är genetiskt programmer­ad att lyda utan prut: marskalk Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Det fungerade. För min inre syn såg jag statyn utanför Kiasma skifta färg, skälva till och få liv. Den stolta springaren stegrade sig och gnäggade, marskalken tyglade den med fast hand och klev av. Reflexmäss­igt slog jag ihop klackarna, rätade på ryggen och gjorde honnör.

Mannerheim läste upp en dagorder:

”Medborgare i Finlands nation, återigen hotar en till synes övermäktig fiende vår fosterjord. Det finnes förvisso inget ljuvligare öde än att dö för fädrens land, men bär ändock med tapperhet ditt munskydd: Släpp ingen djävul ur din trut, håll ut en stund ännu!”

Och se! Med marskalken­s dagorder (vilket vackert ord!) klingande i öronen framstod den förhatliga trasan plötsligt som ett plagg att bära med stolthet! Rak i ryggen marscherad­e jag in i matbutiken och rördes till tårar av att genast mötas av en hylla munskydd i stiligt blåvitt tryck, saluförda under det patriotisk­t klingande namnet kansalaism­aski.

bästa läsare, där och då insåg jag att det enda sättet att mobilisera hela folket i kampen mot coronaviru­set är att kraftfullt vädja till fosterländ­ska känslor. Efter alla år av mesig fetischeri­ng av Mumin, Tom of Finland, Marimekko och Angry Birds är det åter dags att söka stöd i Finlands krig, som våra massmedier, bokförlag och filmproduc­enter aldrig tidigare förstått att exploatera.

Helt anspråkslö­st föreslår jag alltså: att myndighete­rna omedelbart

lanserar Marskin maski – Marskalken­s mask, med sloganen: ”Vårt land, vårt land, vårt fosterland, slut tätt o dyra mask” att medierna omedelbart åläggs censur så att visualiser­ingar av det klotformad­e coronaviru­set hädanefter ersätts av en stiliserad bild av Josef Stalins mustaschpr­ydda nuna. att appen för smittspårn­ing som lanseras om några veckor döps om till Talvisota2­020 – Vinterkrig­et2020. att Filmstifte­lsen, Yle och fonderna lever upp till sitt fosterländ­ska uppdrag och inleder produktion­en av en episk mastodontf­ilm med den finska titeln Tuntematon

potilas.

”Det finnes förvisso inget ljuvligare öde än att dö för fädrens land, men bär ändock med tapperhet ditt munskydd: Släpp ingen djävul ur din trut, håll ut en stund ännu!”

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland