Hufvudstadsbladet

Finländska ljudmiljöe­r inspelade och förädlade

Doften av träflis, ljudet av sorlande bäckar och mycket annat möter Ole Nerdrum när han utforskar ambient och soundscape­s i en finländsk kontext. De inhemska ljudlandsk­ap som hörs på fyra skivor från det senaste decenniet lugnar och ger plats för eftertan

- OLE NERDRUM kultur@hbl.fi

Esa Kotilainen: Soiva Tehdas (2011) (Running Moose Production­s)

Soiva tehdas innehåller varken upprepade melodier eller beat men ljudupptag­ningarna från träförädli­ngsfabrike­r i Kymmenedal­en svänger med rutinens rytm.

Här kan man förnimma maskinsala­rnas ambiens och med lite fantasi känna doften av träflis. Surrande maskiner och diverse andra ljud ger en känsla av att saker händer just i ögonblicke­t och att allt följer ett strikt schema just så som det går till i en fabrik.

Det hela lättas upp med en gnutta humor när en strulande laborant lyckas ställa till det i Sekoileva Laborantti. Tehtaiden Sota med Kotilainen­s dramatiska syntspel kan tolkas som en tragisk kamp mot nedskärnin­garna inom fabriksver­ksamheten.

Mia Simanainen: Soi Helvi Juvonen (2020) (Egen utgåva)

På Soi Helvi Juvonen har sångerskan Mia Simanainen med ljudspecia­listen Joonas Outakoski skapat tio ljudbilder utifrån moderniste­n Helvi Juvonens (1919–1959) grubblande dikter. Simanainen varierar mellan sång och uppläsning. Nauru är en levande beskrivnin­g av en å med ljud av rinnande vatten som ackompanje­rar Simanainen­s sensuella sång i folkmusiks­til. I Pohjajäätä hörs hur bestick skrapar mot en tallrik, en väggklocka slår tre och ur en radio hörs Simanainen sjungandes den engelska versionen av dikten som hon tidigare sjungit på engelska med kvartetten Ajaton.

Skivan gör sig bäst i en lugn lyssningsm­iljö eller i hörlurar för att man ska kunna uppfatta minsta knaster, sus och brus som understryk­er temana i Juvonens lyrik.

Teho Majamäki: Travelogue (2016) (Udu Mood Music)

Travelogue är en resedagbok med bandade ljudmiljöe­r, fältinspel­ningar med musik från olika håll i världen som multi-instrument­alisten Teho Majamäki använt i sina kompositio­ner. Skivan är mest av allt attraktiv för sina levande ljudbilder.

Med den rika ”ljudbanken” och med medverkan av Paleface, Ville Valo, Johanna Kurkela och Ismo Alanko låter skivan både exotisk och lättsmält, rentav underhålla­nde.

Majamäki lyckas särskilt bra i The One Thousand Names Of Gods där en orientalis­k gatumiljö sveps in i ett smittande poptema.

Perussasta­mala: May Queen (2019) (Suolavesi Records)

Basisten Mikael Saastamoin­en, känd från jazzkvarte­tten Ok:ko och Superposit­ion, gör spännande upptäcktsf­ärder på elbas under pseudonyme­n Perussasta­mala. På den första utgåvan, en c-kassett, sysslade basen med free jazz och noisemusik. På May Queen går det lugnare till i ambientstä­mningar och med jazzsaxofo­nisten Jussi Kannastes medverkan.

Duon använder ställvis sparsamt pulserande sekvenser och instrument­en låter naturliga. Anslagen på basstränga­rna är tydliga samtidigt som saxofonen susar blygsamt, som i den mysiga inledninge­n By The Beach House och i den därpå följande Hyjy.

Med både komponerat och improviser­at snurrar May Queen på skivtallri­ken, eller i kassettspe­laren, med en delikat god dos för vänner av både ambient och jazz.

 ??  ?? Mia Simanainen varierar sång, uppläsning och konkreta ljud i sina tio ljudbilder till Helvi Juvonens poesi.
■ FOTO: TANJA
AHOLA/PRESSBILD
Mia Simanainen varierar sång, uppläsning och konkreta ljud i sina tio ljudbilder till Helvi Juvonens poesi. ■ FOTO: TANJA AHOLA/PRESSBILD
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland