Hufvudstadsbladet

Glänsande trumpet med elegiska undertoner

Asplunds glänsande trumpet och flygelhorn graverar in en silverkant i musiken.

- Peter Asplund All My Septembers (Prophone) JAN-ERIK HOLMBERG

Den svenske trumpetare­n Peter Asplund torde vara tämligen bekant för jazzpublik­en här, då han uppträtt många gånger i vårt land. Många har också hört honom utan att veta det tillsamman­s med popartiste­r som Kent, Lisa Ekdahl eller Bo Kaspers Orkester.

All My Septembers är Asplunds åttonde skiva. På de flesta tidigare skivor har han spelat standardlå­tar men nu är allt material eget. Lyckligtvi­s har inte styckenas standard sjunkit. Utan att bjuda på färdigtugg­at och utan att krångla till det koncentrer­ar sig trumpetare­n på grundeleme­nten melodi och harmoni.

På skivan finns fyra storbandss­pår, på ett av dessa medverkar sångaren Isabella Lundgren. Storbandsb­låset används oftast ganska sparsamt vilket ger skivan ett enhetligt uttryck. Det finns nämligen även glesare spår med kärntrion Aspiration, Asplund och skivans utmärkta komp

■ basisten Hans Andersson och trummisen Johan Löfcrantz Ramsay.

Silverkant

Asplunds glänsande trumpet och flygelhorn graverar in en silverkant i musiken. Ibland är två trumpeter i farten samtidigt, unisont eller längs olika spår. Fyra andra trumpetare medverkar, däribland Jan Kohlin som för några år sedan spelade i UMO (han har förresten även spelat i James Last Orchestra).

Vid sidan om Asplunds trumpet hörs pianisten Lars Jansson ofta i solistroll. Jansson är utan tvivel sedan länge en av de viktigare pianistern­a i Sverige.

All My Septembers är i huvudsak en lugn skiva, även om tempona är många. Det är jazz med ett stänk av melankoli, men också med ett stänk av lyx i form av den kompromiss­lösa instrument­eringen.

 ?? FOTO: BIRGITTA NYLéN/PRESSBILD ?? Peter Asplunds All My Septembers är i huvudsak en lugn skiva. Det är jazz med ett stänk av melankoli, men också med ett stänk av lyx.
FOTO: BIRGITTA NYLéN/PRESSBILD Peter Asplunds All My Septembers är i huvudsak en lugn skiva. Det är jazz med ett stänk av melankoli, men också med ett stänk av lyx.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland