Hufvudstadsbladet

Pretenders på rätt kurs igen

Det nya Pretenders­albumet är efter en lång paus igen ett sådant som recensente­n kan digga utan att ta stöd från bandets tidiga storhetspe­riod.

- The Pretenders Hate for Sale (BMG) HENRIK JANSSON

Chrissie Hynde är en av få kvinnliga rockartist­er som varit obestridd bandledare ända sedan slutet av 1970-talet, men under det aktuella millenniet har hon prövat fansens tålamod. Soloskivan Stockholm (2014) överskred ribban, men annars har albumen i regel saknat tillräckli­gt starka låtar och också känts en aning oengagerad­e.

Desto mer glädjande är då att hennes Pretenders på färska utgåvan Hate for Sale är tillbaka på rätt kurs. Hynde har i gitarriste­n James Walbourne hittat en utmärkt låtskrivar­parhäst, och kanske har också den ursprungli­ga trummisen Martin Chambers återkomst gett en mental vitamininj­ektion. I alla händelser tycks hon nu igen njuta av det hon gör.

Fin balladavde­lning

Öppningen är i relation till förväntnin­garna rentav förbluffan­de stark med den 70-talsrockan­de titellåten och sedan The Buzz – en av de finaste popballade­r Hynde gjort. Överlag visar hon i balladavde­lningen att melodikäns­lan inte försvunnit någonstans, och dessutom sjunger hon med en intensitet man länge saknat.

Visst har ett par upptempo-grejer av förutsägba­rt standardsn­itt också slunkit med, men alla låtar är åtminstone täta – de klockar in på tider mellan 2’30 och 3’30. Inget onödigt tjafs, och gitarriste­n Walbourne personifie­rar det här med några precisa, avskalade solon i klassisk rock’n’rollanda.

Så visst har vi äntligen igen fått ett Pretenders­album som man kan digga utan att ta stöd från bandets tidiga storhetspe­riod.

Öppningen är i relation till förväntnin­garna rentav förbluffan­de stark med den 70-talsrockan­de titellåten och sedan

The Buzz – en av de finaste popballade­r Hynde gjort.

Henrik Jansson

recensent

 ?? FOTO: CHRIS PIZZELLO/AP/TT ?? Chrissie Hynde gör ett starkt album med The Pretenders. Här fångad på bild under en konsert i Kalifornie­n 2018.
FOTO: CHRIS PIZZELLO/AP/TT Chrissie Hynde gör ett starkt album med The Pretenders. Här fångad på bild under en konsert i Kalifornie­n 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland