Hufvudstadsbladet

Gasbollar en vanlig syn i åländska vikar

Flera har förundrat sig över de bruna toppar som börjat sticka upp ur vattnet på innerfjärd­arna på Åland i sommar.

- SUSANNA SKOGBERG/NYA ÅLAND/SPT

Tony Cederberg, amanuens vid Husö biologiska station, förklarar fenomenet:

– Det rör sig om Vaucheria dichotoma, även kallad sjalgräs eller svartskinn­a. På Åland är sjalgräset relativt vanligt i våra skyddade vikar i innerskärg­ården, speciellt i den nordvästra innerskärg­ården.

Sjalgräset är en så kallad slangalg som hör till släktet gulgrönalg­er. I Östersjön finns cirka 15 arter som hör till detta släkte och av dem är sjalgräset den vanligaste. I skyddade vikar kan sjalgräset mer eller mindre täcka hela bottnen, på 1–7 meters djup.

– Sjalgräset växer mycket tätt under gynnsamma förhålland­en, lite som en mycket lurvig matta, säger Cederberg.

– Mattan kan bli så tät att det uppstår syrefria förhålland­en under mattan, när organiskt material bryts ner. Då bildas bland annat metangas. Om sjalgräset är välmående och vädret varmt kan det bildas så mycket metangas under mattan att det lossnar från bottnen och flyter upp till ytan.

Det här brukar ske under sensommare­n. Fenomenet förekommer i hela världen, men är vanligast i Europa.

Enligt Tony Cederberg finns det inget officiellt namn för de här gasfyllda bollarna, men det finns en rad olika benämninga­r i folkmun. På Husö har de sitt eget: Lindholmar­e.

 ?? JOAKIM HOLMSTRöM/NYA ÅLAND
FOTO: ?? Forskarna Jenny Wikström och Lars Finnbäck visar en av ”Lindholmar­na” utanför Husö biologiska station.
JOAKIM HOLMSTRöM/NYA ÅLAND FOTO: Forskarna Jenny Wikström och Lars Finnbäck visar en av ”Lindholmar­na” utanför Husö biologiska station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland