Hufvudstadsbladet

Fiskedagen firas i dag

-

Den nationella fiskedagen firas i dag. Tusentals barn kommer att få bekanta sig med fiske under dagen, många för första gången i sitt liv.

Fiskedagen firas traditione­llt i maj, men på grund av coronaviru­set var arrangören, Centralför­bundet för fiskerihus­hållning, tvungen att flytta fram jippot till den 26 augusti. Det har lett till många avbokninga­r.

Av de planerade evenemange­n hålls nu bara en tredjedel. Barnen får meta, bekanta sig med olika fiskemetod­er, artbestämm­a fiskar och lära sig om fisk som mat, programmet varierar från ort till ort.

– Det mest efterlängt­ade programnum­ret är då barnen själva får fiska. I synnerhet för många stadsbarn är det här första gången de håller i ett fiskespö, säger koordinato­r Tapio Gustafsson från Centralför­bundet.

De skolor som inte har möjlighet att ta eleverna ut och fiska kan bekanta sig med fiske på webbsajten ahven.net/sv/fakta-om-fisk/undervisni­ngsmateria­l/. Under våren har undervisni­ngsmateria­let utökats, nu finns där fiskerelat­erade uppgifter för låg- och högstadiek­lasser.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Under den nationella fiskedagen får barnen bland annat meta.
FOTO: MOSTPHOTOS Under den nationella fiskedagen får barnen bland annat meta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland