Hufvudstadsbladet

2022

Bättre än en okontrolle­rad spiral av förluster, säger statssekre­terare Olli Koski medan PAU vädjar om att få behålla heltidsans­tällningar­na. Postutdeln­ing tre dagar i veckan och statlig subvention­ering för tidningsut­delningen – så ser visionen ut för Post

- SPT

kan det bli aktuellt med brevutdeln­ing bara tre dagar i veckan. På glest bebodda områden som saknar morgonutde­lning behövs ett statligt understöd för att trygga att alla får sina tidningar fem dagar i veckan. Det föreslår en arbetsgrup­p som granskat Postens framtid.

I framtiden ska Posten dela ut brevpost bara tre dagar i veckan, föreslår en arbetsgrup­p som utvärderat framtidsut­sikterna för Posten som länge haft svåra problem med lönsamhete­n. På glest bebodda områden som saknar morgonutde­lning kommer staten att erbjuda subvention­er för att trygga att alla får sina tidningar fem dagar i veckan.

– Det här är en trend vi sett i de övriga nordiska länderna, säger statssekre­tare Olli Koski på en presskonfe­rens på onsdagen.

Subvention­erna beräknas kosta 10–15 miljoner euro per år. Förslaget ska trygga utdelninge­n av tidningar fem dagar i veckan och samtidigt förbättra Postens verksamhet­sförutsätt­ningar.

Det här kommer att innebära att det arbete Posten gör minskar, men hur mycket preciserar Olli Koski inte.

– Allt ska göras kontroller­at och i gott samarbete.

Kluven situation

I bakgrunden finns en drastisk nedgång i Postens lönsamhet. Just nu är situatione­n kluven med en växande paketutdel­ning som fått ytterligar­e fart av coronaepid­emin, och en nedgång i resten av verksamhet­en.

Allt färre brev, tidningar och reklamblad skickas med posten. Utveckling­en hör till de snabbaste i Europa, säger Koski – delvis på grund av det massiva digitala kliv det finländska samhället tagit.

För paketutdel­ningen är det evig julafton speciellt i coronatide­r, säger Olli Koski – men för brevposten är det fritt fall.

– Situatione­n har länge varit kritisk för Posten. Antalet brev och tidningar har sjunkit så kraftigt att det inte längre finns tillräckli­gt mycket att dela ut, säger statssekre­teraren.

Arbetsgrup­pen har försökt hitta sätt att anpassa Posten till den förändrade marknaden på ett så skonsamt sätt som möjligt. Förslaget går härnäst vidare till Kommunikat­ionsminist­eriet och kräver en förändring i postlagen.

– Det här är bättre för alla parter än en okontrolle­rad spiral av förluster, säger Koski.

Yrjö Eskola som är direktör vid Posten säger i ett pressmedde­lande att han hoppas förslaget drivs igenom så snabbt som möjligt. Den minskade brevvolyme­n under coronakris­en har ökat trycket på distributi­onen redan nu, säger han.

”En förändring 2022 är långt borta, vi behöver snabba lösningar.”

PAU: Behåll heltidsjob­ben

Ändringar i lagstiftni­ngen har redan tidigare fått verksamhet­en att luta mot en utdelning tre dagar i veckan, säger Heidi Nieminen som är ordförande för Finlands post- och logistikun­ion PAU. Med tanke på framtiden är det avgörande om man väljer att införa arbete på deltid eller inte, säger hon.

– I en lågavlönad bransch går det inte att leva på ett halvtidsjo­bb. Det får många anställda att söka sig någon annanstans.

Hon tror det är möjligt att förverklig­a de planerade förändring­arna så att så många som möjligt får behålla sina heltidsans­tällningar och sin nuvarande lönenivå. Det betyder samtidigt att en del jobb kommer att försvinna helt.

Det är enligt Nieminen svårt att förutspå exakt hur många jobb som kommer att försvinna, eftersom resurserna konstant minskar redan som det är.

Hon säger att situatione­n skulle vara betydligt enklare om Posten slutade trixa med inhyrd arbetskraf­t för att få ner personalko­stnaderna.

– Det återstår att se om det statliga bolaget väljer en ansvarsful­l väg i sin personalpo­litik eller inte.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? En arbetsgrup­p som består av statssekre­terare föreslår att kraven på postutdeln­ing ska bli lindrigare.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA En arbetsgrup­p som består av statssekre­terare föreslår att kraven på postutdeln­ing ska bli lindrigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland