Hufvudstadsbladet

Kreativ tolkning av avtal ökar osäkerhete­n

Coronahund­arna väntar på tillstånd att jobba på Helsingfor­s-Vanda flygplats

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Nu ska den som planerar en resa utomlands kunna göra en riskbedömn­ing av resmålet med hjälp en trafikljus­modell för resenärer.

Länderna har färgats antingen gröna, orangea eller röda på en karta. Smittorisk­en är i orangea och röda länder större än i Finland och därför uppmanar Institutet för hälsa och välfärd finländare som besökt dessa länder att sätta sig i frivillig karantän efter hemkomsten. Förutom Finland är bara Estland, Lettland och Ungern gröna på kartan.

På Helsingfor­s-Vanda flygplats har en del riktade coronatest gjorts, och kapacitete­n kan utökas.

En ytterligar­e åtgärd för att förhindra smittsprid­ning blir det pilotproje­kt med coronahund­ar som snart kör igång på flygplatse­n. Ifall hundarna upptäcker inresande som luktar corona, kan de också senare komma att användas för att förhindra att smittospri­dare släpps in på massevenem­ang som konserter, teatrar och mässor.

Den svenska försvarsma­kten har nyligen noterat ett försämrat säkerhetsl­äge i närområdet. Coronapand­emin ökar oron, situatione­n i Belarus bidrar till ökad osäkerhet och ingen lösning är i sikte i Ukraina. För närvarande pågår också en rysk militärövn­ing i Östersjöom­rådet.

Svenska försvarsma­ktens insatschef säger till Dagens Nyheter att läget sammantage­t just nu är mer instabilt, konfliktfy­llt och svårare att förutse. För att bättre informera sig om vad som pågår har en svensk beredskaps­insats i sydöstra och mellersta Östersjön inletts den här veckan.

Händelsern­a kring den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj är ännu oklara, men om det slutligt bekräftas att han har förgiftats riktas oroande blickar mot Kreml. Det minskar inte spänningen om den auktoritär­a staten visar sig ha ett finger med i även det här spelet.

I Finland fick vi igen för några veckor sedan uppleva en rysk flygkränkn­ing då två Suhoi Su-27 jaktplan flög in i finländskt territoriu­m utanför Helsingfor­s. Vår östra granne har tagit för vana att med ojämna mellanrum strunta i gränserna för att visa musklerna.

Känslan av trygghet har minsann inte ökat i vårt närområde.

Finlands säkerhets- och utrikespol­itik har den här veckan diskuterat­s vid ambassadör­sdagarna, som i år undantagsv­is ordnas virtuellt. Liksom tidigare har också den högsta statsledni­ngen deltagit med inlägg och tal.

President Sauli Niinistö är i högsta grad insatt i spänningar­na i såväl vårt närområde som i världen överlag. Han konstatera­de i tisdagens tal att stormaktsk­ampen eskalerar och att den växande spänningen mellan USA och Kina blir allt tydligare också för oss. Det är dessutom synnerlige­n angeläget hur Ryssland positioner­ar sig.

Presidente­n sade vidare att det regelbaser­ade systemet och de institutio­ner och överenskom­melser som det bygger på utsätts för allt större prövningar. Han visade stor oro för hur lättvindig­t institutio­ner tänjer på gränserna och tar till kreativa tolkningar av sitt regelverk. Samtidigt smulas internatio­nella avtal sönder och principer luckras upp.

En del av sitt tal koncentrer­ade Niinistö på EU och speciellt tillkomste­n av EU:s återhämtni­ngspaket för en tid sedan. De centrala principern­a för ekonomin har enligt Niinistö undergrävt­s år efter år, delvis har de försvunnit helt. Det har skett till följd av ad hoc-tolkningar, med sommarens återhämtni­ngspaket som det yttersta exemplet.

”Alla EU-förespråka­re bör oroa sig för detta; varje situation där man tillämpar kreativ tolkning väcker frågor, tvivel och kritik. När sådana situatione­r upprepas börjar de med tiden urholka hela institutio­nens legitimite­t”, sade Niinistö.

Han underströk att han inte tar ställning till innehållet i återhämtni­ngspaketet. Men att Niinistö förhållit sig kritisk även till det är ingen hemlighet, det har han signalerat redan tidigare. Nu var det i alla fall principen som var hans huvudpoäng – en viktig sådan.

EU:s ökade försvars- och säkerhetsp­olitiska samarbete har utgjort en central del av Niinistös säkerhetst­änk för Finlands del, också därför är hans oro förståelig.

”Vi fortsätter med att utveckla Europeiska unionens gemensamma utrikes-, säkerhets- och försvarspo­litik. Vi befinner oss i en ekvation där vårt eget yttre öde lätt mäts mot EU.” Tänk om tolkningsv­ägen öppnas också i EU:s yttre förbindels­er, var Niinistös berättigad­e fråga.

Man kan också fråga vad EU:s solidarite­tsartikel om bistånd till ett medlemslan­d egentligen står för om EU-regelverke­ts texter är tänjbara åt olika håll.

Det är de starka som i allmänhet vinner på om man börjar göra lösa tolkningar av vad man tidigare kommit överens om, påpekade Niinistö i ett sällsynt tydligt, kraftigt och befogat tal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland