Hufvudstadsbladet

HUS: Allt klarare att barn inte sprider corona

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har testat över 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa har endast fem testat positivt.

-

Det verkar allt klarare att barn inte sprider coronaviru­set, uppger avdelnings­överläkare Harri Saxén vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS). Saxén redogjorde för de senaste observatio­nerna angående barn och corona på HUS presskonfe­rens om coronaläge­t på onsdagen.

Enligt Saxén har HUS i augusti testat över 6 000 barn i 0–5-årsåldern och över 5 000 barn i 5–10-årsåldern. I den yngre gruppen uppdagades fyra coronafall och i den äldre bara ett.

Bland barn som är över 10 år har fallen varit något flera.

– Hos barn påminner coronasymt­omen om andra luftvägsin­fektioner. Det vill säga snuva, hosta, halsont, ibland andningssv­årigheter och diarré. Med tanke på det är de svåra att separera från andra förkylning­ar, säger Saxén.

Enligt honom förväntade man sig i början av epidemin att dagis skulle bli coronahärd­ar. Detta har ändå inte skett. Barn har oftast blivit smittade på annat sätt.

– Smittan kommer nästan alltid från vuxna. Det är osannolikt att sjukdomen smittar på dagis.

Saxén påpekar att varje test kostar kring 150 euro.

– Det här orsakar stora kostnader. Bara i augusti har vi använt ett par miljoner på att testa barn, vilket är rätt mycket med tanke på att vi uppdagat bara fem fall, säger han.

HENRI FORSS/SPT

 ?? FOTO: VILHELMINA öHMAN/SPT ?? ■
Enligt HUS verkar det allt klarare att barn inte sprider coronaviru­set. Bara fem av 11000 barn har testat positivt. Och smittan verkar komma från vuxna.
FOTO: VILHELMINA öHMAN/SPT ■ Enligt HUS verkar det allt klarare att barn inte sprider coronaviru­set. Bara fem av 11000 barn har testat positivt. Och smittan verkar komma från vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland