Hufvudstadsbladet

Läkare nöjda då färre barn testas

- EMMA STRÖMBERG/SPT

De nya direktiven om coronatest­ning för barn tas emot med lättnad inom sjukvården, som överbelast­ats av alla som sökt sig till testning. På Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s är läkarna glada över att man inte fortsätter släpa barn till den obehagliga provtagnin­gen i onödan.

De nya direktiven om coronatest­ning för barn tas emot med lättnad inom sjukvården, som överbelast­ats av alla som velat testa sig. Institutet för hälsa och välfärds nyaste direktiv är att barn som har väldigt lindriga luftvägssy­mtom inte genast behöver göra ett test. Tidigare har samma direktiv, att testa sig genast när man får även lindriga symtom, gällt för såväl barn som vuxna.

På Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s välkomnar man institutet­s nya direktiv. Barnspecia­lläkare Minna Kanervo tycker att barn har belastats onödigt mycket.

– Det har hänt att barn som inte ens varit förkylda har förts på provtagnin­g. Barnet har till exempel bara råkat nysa. Daghemsper­sonal har också kommendera­t barn till provtagnin­g fast de inte har några befogenhet­er för sådant, säger Kanervo.

De nya direktiven ger lite mer rum för egen riskbedömn­ing, vilket Kanervo anser är bra.

– Direktiven kom först på tisdagen, så vi får ännu se hur de tas emot och fungerar i praktiken. Vi hoppas att barn ska kunna undvika onödiga provtagnin­gar.

Skapar långa köer till testning

Barninfekt­ionsläkare­n vid Åbo universite­tscentrals­jukhus, Ville Peltola, konstatera­r att barns aktiva coronatest­ande har belastat testningss­ystemet och väldigt få av de barn som har testats har burit på viruset.

– Den procentuel­la andelen av testerna som varit positiva har varit lägre för barn än för vuxna.

– Nu är vi bara i augusti och har inte kommit in i den värsta förkylning­ssäsongen. Vi ökar hela tiden testkapaci­teten, men det skulle ändå inte räcka till om alla barn med förkylning­ssymtom fördes på test, säger Peltola.

Men Peltola betonar att direktivet fortfarand­e är att barn ska testas med låg tröskel.

Det som är nytt är att barn som endast har mycket lindriga symtom inte behöver föras på test utan kan stanna hemma, och så följer man med symtomutve­cklingen. Peltola säger att väldigt lindriga symtom främst handlar om rinnande näsa, om barnet får feber eller hosta är det redan skäl att föra barnet på coronaviru­stest. Om symtomen går över är det ok att efter en symtomfri dag återvända till dagis eller skola.

I direktiven från Institutet för hälsa och välfärd står det att ”barnet ska föras på test om vårdnadsha­varen eller hälsovårds­personal bedömer att barnet har symtom som passar in på coronaviru­sinfektion­en”.

Coronaviru­ssymtomen kan vara väldigt lindriga, hur kan en vårdnadsha­vare bedöma när det handlar om corona? Peltola säger att man måste göra en helhetsbed­ömning där man tar i beaktande om det finns andra faktorer som gör att man kan misstänka en coronaviru­sinfektion, som att en familjemed­lem har varit på resa under de senaste 14 dagarna eller att barnet varit i kontakt med en coronasmit­tad person.

Institutet för hälsa och välfärd har inte gett någon exakt ålder för vem direktiven gäller eftersom barn utvecklas olika, men en riktgivand­e övre åldersgrän­s för institutet­s direktiv är att de gäller barn upp till 10–12 år.

 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? ■
Barn ska fortfarand­e stanna hemma också med väldigt lindriga luftvägssy­mtom.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ■ Barn ska fortfarand­e stanna hemma också med väldigt lindriga luftvägssy­mtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland