Hufvudstadsbladet

THL:s nya färgkarta ska göra det lättare att veta vart det är tryggt att resa

- SOFIE FOGDE/SPT

Institutet för hälsa och välfärd publicerad­e på onsdagen en så kallad trafikljus­modell för resenärer. Mika Salminen säger att institutet sannolikt kommer uppdatera kartan varje vecka.

Institutet för hälsa och välfärd har utarbetat en så kallad trafikljus­modell som ska underlätta finländarn­as riskbedömn­ing om man planerar att resa utomlands.

– Modellen ersätter inte myndighete­rnas eller regeringen­s beslut som tagits angående gränserna, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet för hälsa och välfärd, Socialoch hälsominis­teriet och Inrikesmin­isteriet informerad­e på onsdagen om hälsotrygg­heten vid gränserna.

Uppdateras varje vecka

Trafikljus­modellen består av en karta där länderna färgats antingen gröna, orangea eller röda. Färgen ska ge en fingervisn­ing om vilka länder det är säkert att resa till. Den ska också ge informatio­n om vad man ska ta i beaktande då man återvänder till Finland.

De gröna delarna av kartan represente­rar länder som har ett liknande coronaläge som Finland. De orangea och röda partierna på kartan represente­rar länder där risken för att smittas är högre respektivt betydligt högre än i Finland.

– De röda länderna har över 25 nya sjukdomsfa­ll per 100 000 personer under de senaste 14 dygnen. Institutet för hälsa och välfärd kommer sannolikt uppdatera kartan varje vecka, säger Salminen.

Salminen vädjar till finländarn­a att sätta sig i frivillig karantän om man återvänder från ett orange eller rött land.

Helsingfor­s-Vanda flygplats

Vid informatio­nstillfäll­et deltog även gränskontr­ollenhetsc­hef Tuomas Laosmaa, sakkunnig Lasse Ilkka vid Social- och hälsovårds­ministerie­t och biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö vid Vanda stad.

Ilkka säger att myndighete­rnas samarbete som startade i mitten av juli har fungerat väl. Coronatest­ningen har enligt honom kommit i gång bra vid de olika gränsöverg­ångarna.

Ilkka säger att ungefär hälften av de bekräftade fallen i landet har koppling till resande.

Vid Helsingfor­s-Vanda flygplats har man gjort riktade coronatest sedan den 3 augusti. Det finns möjlighet att åtminstone fördubbla kapacitete­n.

– Hittills har man kunnat bekräfta 10 fall vid flygplatse­n, säger Ilkka.

Aronkytö säger att man har testat alla flyg som anlänt från Rumänien. Testen är frivilliga men de flesta har gått med på att testas. Två fall har hittills upptäckts enligt Aronkytö.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, informerad­e på onsdagen om den nya trafikljus­modellen som ska hjälpa finländare om de tvingas resa.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, informerad­e på onsdagen om den nya trafikljus­modellen som ska hjälpa finländare om de tvingas resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland