Hufvudstadsbladet

Inget karantänsk­rav efter dagskryssn­ingar till Sverige

Osäkerhete­n kring vad som gäller för den som åker på kryssning utan att lämna båten i Sverige är nu slut.

- NYA ÅLAND/SPT

Kryssnings­resenärer som inte går i land i Sverige behöver inte vara i fjorton dagars frivillig karantän.

Det beskedet har Ålands landskapsr­egering fått av Social- och hälsovårds­ministerie­t efter ett möte mellan landskapet­s social- och hälsovårds­minister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och omsorgs- och familjemin­ister Krista Kiuru (SDP).

”Detta förutsätte­r dock att kryssnings­fartygen ser till att hälsosäker­heten ombord är under kontroll”, meddelar landskapsr­egeringen.

Enligt landskapsr­egeringen har Social- och hälsovårds­ministerie­t även meddelat att man kommer att gå igenom allt det praktiska med gränsbevak­ningsmyndi­gheterna och med rederierna.

Landskapsr­egeringen skriver i sitt pressmedde­lande att man välkomnar beskedet och ser fram emot en fortsatt tät och bra dialog med ministerie­t i frågor som rör pandemin.

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström skriver i ett pressmedde­lande att han är glad att ministerie­t nu gett ett tydligt besked.

– Eftersom medborgare är duktiga på att följa rekommenda­tioner, vilket är en bra sak, är det också oerhört viktigt med klara och tydliga direktiv, säger Löfström i sitt pressmedde­lande.

Löfström konstatera­r att osäkerhete­n kring frågan om karantän för kryssnings­resenärer som inte stiger av båten har haft negativa konsekvens­er för såväl rederierna som turistföre­tagarna på Åland.

– Rederierna har arbetat hårt med rutinerna och det har varit tryggt på fartygen. Nu är dessutom coronaläge­t i Sverige dramatiskt mycket bättre än i juni. Därför skulle det ha varit ologiskt att införa strängare rekommenda­tioner än tidigare eftersom rekommenda­tionerna uppenbarli­gen varit tillräckli­ga också i en mycket värre fas av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland