Hufvudstadsbladet

UPM sparar och stänger pappersfab­rik

Skogsbolag­et UPM planerar att stänga pappersfab­riken i Jämsä, den sista fabriken som använt returpappe­r i Finland.

- OSKAR RöNNBERG/HBL, SPT

UPM omorganise­rar sin verksamhet med målet att spara 75 miljoner euro per år. Pappersfab­riken i Kaipola kan enligt planerna stängas före årsskiftet. Där arbetar 450 personer. De kan alla bli uppsagda.

Att fabriken i Kaipola stängs betyder att tidningspa­pper inte längre produceras i Finland. Det har också varit den enda fabriken som använt returpappe­r i den finska papperspro­duktionen, vilket kan innebära att returpappr­et i fortsättni­ngen kommer att föras utomlands.

Returpappe­r används bland annat i tillverkni­ngen av tidningspa­pper, vilket leder till att tidningspa­ppret i fortsättni­ngen måste importeras.

Ytterligar­e 110 jobb kan försvinna i och med att UPM samtidigt inleder samarbetsf­örhandling­ar vid sina fabriker i Jakobstad, Kouvola och Villmanstr­and.

Dessutom kan 60 jobb försvinna från UPM:s skogsverks­amhet i Finland. I Tervasaari kan också 50 jobb vid företaget påverkas av omstruktur­eringar.

Skogsbolag­et planerar också besparinga­r utanför Finland. Ungefär 170 jobb berörs av omstruktur­eringar i tio olika länder i Europa och i Nordamerik­a.

Sammanlagt berörs 840 anställda av omstruktur­eringarna.

Beslutet att stänga fabriken i Kaipola beror inte på att verksamhet­en där inte skulle vara effektiv. Tvärtom har man gjort enorma effektiver­ingsåtgärd­er och har en kunnig personal som producerar papper av god kvalitet, säger Anu Ahola, direktör vid UPM:s pappersenh­et, på en presskonfe­rens på onsdagen.

– Kaipola är ett offerlamm, det är yttre omständigh­eter som avgjorde att vi är tvungna att stänga fabriken, säger Ahola.

Då Ahola räknar upp dessa yttre omständigh­eter som gör Kaipola till UPM:s minst kostnadsef­fektiva fabrik, blir det tydligt att UPM är besviket på den finska staten, bland annat då det gäller beskattnin­g.

– Den enskilda arbetstaga­rens lönenivå är inte heller konkurrens­kraftig i förhålland­e till våra största konkurrent­er. I treskiftsa­rbete kostar den finska arbetaren 30 procent mer än den tyska, säger Ahola.

Ett annat stort problem är Finlands läge i förhålland­e till de stora pappersmar­knaderna – logistikko­stnaderna är höga. Den finska marknaden står för under 10 procent av Kaipolas produktion.

Pappersfab­riken Kaipola är en av två UPM-fabriker i Jämsä och en av stadens största arbetsgiva­re. Jämsäs stadsdirek­tör Hanna Helaste säger till Helsingin Sanomat att stängninge­n inte bara är ett hårt slag mot de anställda utan också mot alla underlever­antörer i trakten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland