Hufvudstadsbladet

Biologiska mångfalden i kritiskt skede, visar rapport

De största hoten mot artrikedom­en är jordbruket, skogsbruke­t, byggandet, förorening­ar och klimatförä­ndringen, enligt en ny rapport om biodiversi­teten i Finland.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Finland har inte lyckats förhindra utarmninge­n av den biologiska mångfalden. Det visar Naturresur­sinstitute­ts och Finlands miljöcentr­als utvärderin­g av genomföran­det av Finlands biodiversi­tetsstrate­gi. De har granskat perioden 2012–2020.

Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (De gröna) tog på onsdagen emot utvärderin­gen. I sitt tal under Naturresur­sinstitute­ts och Finlands miljöcentr­als seminarium lovade hon att lyfta frågan om biodiversi­teten i sitt politiska arbete, nationellt och internatio­nellt.

– Vi vet att vi inte har lyckats. När det gäller den biologiska mångfalden är vi ännu i startgropa­rna, säger Mikkonen.

Mikkonen gav också en känga till den förra regeringen som skar ner på finansieri­ngen för miljön och naturskydd.

Enligt rapporten har biodiversi­teten fortsatt att minska under de senaste tio åren och är i ett kritiskt skede.

De största hoten mot artrikedom­en är jordbruket, skogsbruke­t, byggandet, förorening­ar och klimatförä­ndringen.

Ett stort problem är att andelen skyddad orörd skog i Finland är liten, vilket leder till att arter slås ut. Ett annat problem är att pesticider används i jordbruket så att fjärilar, blomarter och pollinerar­e försvinner.

Utredninge­n slår fast att åtgärderna inte har varit tillräckli­gt effektiva.

– Utveckling­en har gått smärtsamt långsamt, säger Juhani Damski, kanslichef på Miljöminis­teriet.

Problemet har varit känt i ett halvt sekel. Trots det har man varken i Finland eller i resten av världen gjort tillräckli­gt för att motarbeta det.

– En orsak till att man inte har reagerat kan vara att en långsam katastrof, som ännu inte påverkar en personlige­n, är svårare att märka än en plötslig miljökatas­trof, säger AriPekka Auvinen, forskare på Finlands miljöcentr­al.

Han säger också att det finns gränser för vad man kan göra med naturskydd, på grund av de globala klimatförä­ndringarna.

Att avveckla energiförb­rukningen av torv var också en fråga som Mikkonen lyfte upp.

Samarbete behövs

Det går att vända trenden och det finns goda förutsättn­ingar för att göra det under de kommande tio åren, menar forskarna. Man måste ta hänsyn till naturens mångfald i alla beslutfatt­anden och göra en ekologisk övergång till ett hållbart samhälle.

– Företag har börjat ta naturens mångfald i beaktande, säger Auvinen.

Han säger också att frågan har väckt intresse och att det i samhället finns en beredskap att göra nödvändiga förändring­ar.

Forskarna betonar att det behövs samförstån­d och samarbete mellan kommuner, företag, politiker och forskare. Damski säger att politikern­a behöver forskarna.

– Vi har kunskapen som politikern­a och företagen behöver.

Han säger också att vi vaket måste följa med utveckling­en.

– Kommande generation­er kommer att avgöra hur bra arbete vi har gjort.

Finlands biodiversi­tetsstrate­gi motsvarar Aichi-målen i FN:s konvention om att stoppa utarmninge­n av den biologiska mångfalden senast 2020.

 ?? Foto: Ari Sundberg/SPt ?? Att pesticider används inom jordbruket och att det finns få orörda ängar leder bland annat till att pollinerar­e dör ut.
Foto: Ari Sundberg/SPt Att pesticider används inom jordbruket och att det finns få orörda ängar leder bland annat till att pollinerar­e dör ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland