Hufvudstadsbladet

Kiasma täcks in – stängs för ett år

Det vankas en omfattande renovering på 19,5 miljoner euro för nutidsmuse­et Kiasma i Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Från början av nästa år kommer Mannerheim­statyn blicka ut mot staden med ett intäckt Kiasma i bakgrunden. En kostsam renovering gör då att museet väntas vara stängt för besökare fram till våren 2022.

Statsägda Senatfasti­gheter bedyrar att prislappen på 19,5 miljoner euro för reparation­erna varken höjer Kiasmas hyra eller påverkar biljettpri­serna framöver.

Redan nu i augusti öppnar byggjobbar­na delar av Kiasma för att få reda på hur renovering­en kan göras på bästa sätt. Samtidigt täcks Kiasma in med presenning­ar.

”Ett ordentligt väderskydd gör det möjligt att jobba tryggt också på vintern” säger byggherrec­hefen SeljaFlink på Senatfasti­gheter, i ett pressmedde­lande.

Zinkplåten återvinns

När själva renovering­en kommer i gång ska det böjda yttertaket av zinkplåt plockas ner. Så också fasadplatt­orna i aluminium och mässing. Det är konstrukti­onen där under som ska sättas i skick.

Ägaren Senatfasti­gheter ska återanvänd­a zinkplåten, men exakt hur är ännu oklart. Det betyder att Kiasma får ett helt nytt tak.

Däremot ska fasadplatt­orna hängas upp igen efter att de genomgått en putsning.

Kiasma förnyas också på insidan. Utställnin­gssalarna får nytt undertak som dämpar ljudet bättre. Rappningen i galleriern­a byts delvis ut eftersom väggarna bär spår av de återkomman­de uthängning­arna av konstverke­n.

Museiverke­t håller koll

Renovering­en görs i samarbete med Museiverke­t och på ett sätt som respektera­r arkitekten Steven Holls ursprungli­ga plan för Kiasma. Museet väntas öppna igen våren 2022 med utställnin­gen ARS22, som visar internatio­nell nutidskons­t.

Senast en omfattande renovering gjordes på Kiasma var 2014, och summan var då fem miljoner euro. Då fick byggnaden ny el och belysning samt anslöts till fjärrkyla.

Det är inte heller länge sedan museet senast stod under ett väderskydd. Våren 2019 byttes fasadens så kallade glasplanko­r ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland