Hufvudstadsbladet

Bryggeri hyr vinterträd­gården Gardenia

Öl, restaurang och bastu tar över efter de tropiska växterna i Viks glaspyrami­d Gardenia.

- Hbl

Helsingfor­s stad har äntligen hittat en hyresgäst till Gardenia i Vik.

Det är det finska mikrobrygg­eriet Coolhead Brew som från och med juni 2021 ska ta över de gamla växthuslok­alerna som stått tomma i redan fem år. Utöver en produktion­sanläggnin­g ska bryggeriet öppna en bryggeribu­tik, restaurang och bastu i Gardenia. Dessutom planerar man att kunna ordna olika slags evenemang på platsen, bland annat i samarbete med studerande­na i Vik.

Coolhead Brew får tillgång till de 1 447 kvadratmet­er stora lokalerna redan i december för att anpassa byggnadern­a till sin verksamhet tillsamman­s med Gardenias ursprungli­ga arkitekter. Bland annat ska företaget bygga en stor uteserveri­ng på byggnadens södra sida.

Företaget behöver börja betala hyra först i juni 2021, då den egentliga verksamhet­en påbörjas. För de tre första åren är månadshyra­n 7 235 euro, därefter 14 470 euro plus moms fram till slutet av 2030.

Gardenia byggdes inför kulturhuvu­dstadsåret 2000 och fungerade fram till år 2015 som en vinterträd­gård med exotiska växter importerad­e från tropiska skogar.

På grund av att husets byggnadsko­stnader skenade i väg blev hyran, hela 60 000 euro i månaden, till slut för stor för vinterträd­gården.

Helsingfor­s stad äger 90 procent av Gardenia och Helsingfor­s universite­t 10 procent. Sedan vinterträd­gården stängdes har staden försökt hitta en köpare till byggnaden.

 ?? Foto: LeiF WeckStröm/HbL-Arkiv ?? Glaspyrami­den i Vik i Helsingfor­s har stått utan verksamhet sedan 2015. Nu ska ett bryggeri hyra lokalerna – och öppna bland annat en restaurang och bastu.
Foto: LeiF WeckStröm/HbL-Arkiv Glaspyrami­den i Vik i Helsingfor­s har stått utan verksamhet sedan 2015. Nu ska ett bryggeri hyra lokalerna – och öppna bland annat en restaurang och bastu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland