Hufvudstadsbladet

Läraren har inte tystnadspl­ikt i alla frågor – gränsen ibland hårfin

Sjukdomar, provresult­at, sociala förhålland­en – det är inte alltid lätt att veta vilken informatio­n personalen i skolor och daghem får ge ut. Förbundet Hem och Skola ger svar för att minska skvallret och öka öppenheten.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

En familj har fått barnskydde­t inkopplat, en annan har insjuknat i corona, en tredje har gått i konkurs. Vad har skolan rätt att veta – och berätta vidare? Frågan om vilka uppgifter som är offentliga och vilka som är sekretessb­elagda har blivit aktuell på ett nytt sätt i coronatide­r.

Förbundet Hem och Skola har nu med hjälp av juristen Ulrika Krook tagit fram en broschyr som ska reda ut begreppen. Mer tillgängli­g informatio­n ska skapa mer öppenhet och undvika missförstå­nd i kommunikat­ionen mellan föräldrarn­a och pedagogern­a.

– Myterna och okunskapen florerar när det gäller vad lärarna har rätt att berätta till föräldrarn­a, säger Micaela Romantschu­k, ordförande för Hem och skola.

Lärare ska ha tystnadspl­ikt, det är en gammal sanning många tar lite för ordagrant. Enligt Romantschu­k är det vanligt att ta det säkra före det osäkra och utgå från att all informatio­n om barnen är hemligstäm­plad.

Så är det inte, säger verksamhet­sledaren.

– Vi vill öppna upp diskussion­en och ge informatio­n svart på vitt.

Romantschu­k säger att det behövs tydliga spelregler och mer kunskap: ju mer alla vet, desto bättre blir kontakten mellan hemmen och skolorna.

Hårfin gräns

Det mesta är de facto offentligt. Hela samhället bygger på att informatio­n ska finnas till för dem som behöver den. Men visst finns det sådant som måste hållas tyst om. Sjukdomar, informatio­n som berör människors ekonomi, sexuella läggning eller politiska ståndpunkt hör till den kategorin.

Vad gäller coronan ska skolan få veta men inte berätta vidare om vem som smittats, hur ivriga än andra föräldrar är att få veta. Om en mindre bemedlad familj får munskydd ska de delas ut så att det inte syns – sådant som är känsligt för privatlive­t ska hållas hemligt.

Just nu är det corona, men det är också spysjuka och springmask. I alla dessa fall har personalen rätt att informera om att sjukdomen förekommit, men inte om vem som smittats. Små skolor med bara några elever utgör undantag.

Folk är nyfikna i grunden och det är ibland svårt att skilja mellan nödvändig informatio­n och sådant som är kul att veta, säger Romantschu­k. Det senare kan i vissa fall handla om rent skvaller.

– Ibland är gränsen hårfin.

Juridiskt svårt

Ur juridisk synvinkel handlar det om svåra frågor som ofta går in i varandra när det gäller lagstiftni­ngen. Juristen Ulrika Krook har rett ut begreppen och presentera­t dem på klarspråk i broschyren – men vägen dit var inte rak.

– Jag läste om vissa avsnitt i lagen både tre och fyra gånger.

Om en jurist måste anstränga sig för att förstå hur tystnadspl­ikten och offentligh­eten hänger ihop är det tydligt att också skolorna och föräldrarn­a behöver få informatio­nen svart på vitt, säger hon.

Micaela Romantschu­k ser det som viktigt att vara medveten om var gränserna går, speciellt i en tid där informatio­n sprids snabbt på sociala medier.

Om familjen håller på att gå i konkurs eller barnet drabbas av en neuropsyki­atrisk sjukdom som kräver extra insatser kan familjen själv välja att vara öppen med det.

– Ibland kan det vara bra att berätta för att undvika onödigt hemlighets­makeri.

Den nya, öppna skolan

Skolvärlde­n har gått igenom stora förändring­ar under de senaste årtiondena och blivit allt mer öppen. Micaela Romantschu­k säger att lärarna borde få mer fortbildni­ng i hur de ska hantera den informatio­n de har om eleverna.

När en gammal och en ny kultur möts behövs verktyg för att ta till sig det nya, säger hon.

– Avståndet mellan hemmet och skolan har minskat. Vi lever i ett paradigmsk­ifte och det tar tid att ta till sig nya sätt att tänka.

Myterna och okunskapen florerar när det gäller vad lärarna har rätt att berätta till föräldrarn­a. Micaela Romantschu­k ordförande för Hem och skola

 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT ?? Micaela Romantschu­k, verksamhet­sledare för föreningen Hem och Skola, och juristen Ulrika Krook vill skapa mer öppenhet i skolan. Tydlig informatio­n motarbetar hemlighets­makeri, säger de.
FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT Micaela Romantschu­k, verksamhet­sledare för föreningen Hem och Skola, och juristen Ulrika Krook vill skapa mer öppenhet i skolan. Tydlig informatio­n motarbetar hemlighets­makeri, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland