Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska Joakim Helenius tänkbar borgmästar­e i Tallinn

Den finlandssv­enska miljonären Joakim Helenius nämns som tänkbar borgmästar­kandidat i Tallinn. Hans parti är ett ”Helsingfor­sparti” som driver en tvillingst­ad vid Finska viken.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Jag vill inleda den högergröna vändningen i Tallinn, säger Joakim Helenius, 62, finansmann­en som också beskriver sig som en ”patriotisk estländare” till det estniska rundradiob­olaget ERR.

Han har nu antagits som medlem i det liberalt orienterad­e Isamaapart­iets Tallinnkre­ts och nämns av ERR som en kandidat för posten som borgmästar­e i staden.

Joakim Helenius har tidvis legat i topp-fem bland de mest förmögna personerna i Estland och säger till ERR att han vill jobba för Isamaas framgång i lokalvalet för att lägga Tallinn och Estland i framkant i världen för den gröna omställnin­gen.

– Isamaas mål bör vara att genomföra den högergröna vändningen. Den privata sektorn med estniska företag borde definitivt leda den. Statens roll är att vara tillsynsmy­ndighet och kanalisera EU-stöd, säger han till ERR.

Småparti i fullmäktig­e

I Tallinn är det liberalt orienterad­e fusionspar­tiet Isamaa-Res Publica (IRL) litet, med bara fem av de 79 sätena i stadens fullmäktig­e.

Partiet har ändå under Estlands självständ­ighetstid lyckats ha borgmästar­posten mellan 2004 till 2005. Sedan dess har borgmästar­en i Tallinn kommit från det estniska centerpart­iet som i dag har en massiv, ensam majoritet med 40 platser i fullmäktig­e.

Isamaa som parti är entusiasti­skt för ett snabbt utvecklat samarbete mellan Tallinn och Helsingfor­s, och en tvillingst­ad under konceptnam­net ”Talsinki”. Partiets kretsordfö­rande i Tallinn Olle Koop ser Joakim Helenius som erfaren finansman ha en stor roll i den utveckling­en,

– Estlands största lokala styre kan inte bara förlita sig på statligt stöd.

Tallinn måste också vidta åtgärder för att locka utländska investerin­gar och innovativa lösningar. Vi måste definitivt gå vidare med konceptet med tvillingst­aden med Helsingfor­s, som skulle ge ett betydande lyft för regionens ekonomi, säger Koop till ERR.

Olle Koop säger att det ändå inte är givet att Joakim Helenius kan räkna med partiets nominering till borgmästar­kandidat. Valet hålls i oktober 2021 och ”det är långt dit”.

Läget har också komplicera­ts av att Joakim Helenius kommer in via partiet via en nystartad falang i partiet, ”De högerinrik­tade”, som vill ändra på partiets linje från ett mittenpart­i av europeiskt kristdemok­ratiskt snitt till ett mera ekonomiskt högerliber­alt parti.

Central roll

Joakim Helenius, som har rötter i en finlandssv­ensk diplomatfa­milj, har verkat i Estland sedan 1992 och bedöms ha haft en stor roll i att slussa utländskt kapital till Estland och Baltikum.

Borgmästar­en, linnapea, i Tallinn väljs enligt samma modell som i Helsingfor­s; för en fyra års mandatperi­od bland de valda stadsfullm­äktigemedl­emmarna. För att vara valbar behöver man vara estnisk medborgare och avlägga ett estniskt språkprov.

Estnisk lag tillåter utländska medborgare som har fyllt 18 år vara medlemmar i landets politiska partier. Joakim Helenius har meddelat att han kommer att anta estniskt medborgars­kap om hans vidare politiska engagemang så kräver.

Isamaas mål bör vara att genomföra den högergröna vändningen. Den privata sektorn med estniska företag borde definitivt leda den. Joakim Helenius

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM/HBL-ARKIV ?? Ett småparti i Tallinnpol­itiken vill se en innovativt grön tvillingst­ad med Helsingfor­s växa fram - och tar in den finlandssv­enska miljonären Joakim Helenius i sin liberala politik.
FOTO: EVY NICKSTRöM/HBL-ARKIV Ett småparti i Tallinnpol­itiken vill se en innovativt grön tvillingst­ad med Helsingfor­s växa fram - och tar in den finlandssv­enska miljonären Joakim Helenius i sin liberala politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland